Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Hidroponski uzgoj povrtnih kultura

Mara Bogović orcid id orcid.org/0000-0002-1512-9419 ; rvatska poljoprivredna komora, JPSS Područni odjel Varaždin


Puni tekst: hrvatski pdf 1.270 Kb

str. 12-16

preuzimanja: 2.807

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.270 Kb

str. 16-16

preuzimanja: 808

citiraj


Sažetak

Povećanje zahtjeva tržišta za povrćem izvan sezone utjecalo je na proširenje hidroponske proizvodnje i u Hrvatskoj. Kako bi osigurali kontinuiranu proizvodnju povrća tijekom cijele godine, naši domaći proizvođači počeli su uvoditi hidroponsku proizvodnju povrća. Poznato je da se hidroponska proizvodnja počela primjenjivati u uvjetima u kojima nije bilo dovoljno obradivog tla ili je obradivo tlo bilo iscrpljeno i nedovoljno plodno ili pak kontaminirano i nepovoljno za uzgoj povrća. Hidropon doslovno znači „rad vode“, ali u praktičnom smislu predstavlja tehniku uzgoja biljaka bez supstrata ili s inertnim supstratom kojem su dodana sva potrebna hraniva. Proizvodnjom povrća bez tla nastojalo se izbjeći mjesto nastanka bolesti i rasta korova, te postići precizna kontrola ishrane bilja. Glavni je cilj hidroponske tehnologije osigurati svakoj biljnoj vrsti u određenoj fazi rasta potrebnu količinu hraniva i optimalne mikroklimatske uvjete, radi postizanja maksimalnih prinosa.

Ključne riječi

povrće; hidroponska proizvodnja; hraniva; prinosi

Hrčak ID:

163122

URI

https://hrcak.srce.hr/163122

Datum izdavanja:

16.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.435 *