Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 34 No. 6, 2011.
Stručni rad
Hidroponski uzgoj povrtnih kultura
Mara Bogović
orcid.org/0000-0002-1512-9419
; rvatska poljoprivredna komora, JPSS Područni odjel Varaždin
Sažetak
Povećanje zahtjeva tržišta za povrćem izvan sezone utjecalo je na proširenje hidroponske proizvodnje i u Hrvatskoj. Kako bi osigurali kontinuiranu proizvodnju povrća tijekom cijele godine, naši domaći proizvođači počeli su uvoditi hidroponsku proizvodnju povrća. Poznato je da se hidroponska proizvodnja počela primjenjivati u uvjetima u kojima nije bilo dovoljno obradivog tla ili je obradivo tlo bilo iscrpljeno i nedovoljno plodno ili pak kontaminirano i nepovoljno za uzgoj povrća. Hidropon doslovno znači „rad vode“, ali u praktičnom smislu predstavlja tehniku uzgoja biljaka bez supstrata ili s inertnim supstratom kojem su dodana sva potrebna hraniva. Proizvodnjom povrća bez tla nastojalo se izbjeći mjesto nastanka bolesti i rasta korova, te postići precizna kontrola ishrane bilja. Glavni je cilj hidroponske tehnologije osigurati svakoj biljnoj vrsti u određenoj fazi rasta potrebnu količinu hraniva i optimalne mikroklimatske uvjete, radi postizanja maksimalnih prinosa.
Ključne riječi
povrće; hidroponska proizvodnja; hraniva; prinosi
Hrčak ID:
163122
URI
Datum izdavanja:
16.12.2011.
Posjeta: 5.435 *