Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 33 No. 5, 2010.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
Tihomir Moslavac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Lidija Lenart
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Melita Pašić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Sažetak
Jestiva ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina,a naročito s polinezasićenim masnim kiselinama, osjetljivija su na oksidaciju. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, s dodanim sintetskim i prirodnim antioksidansom i bez njega, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Ispitivana je kombinacija suncokretovog ulja (50%) i ostalih pojedinih vrsta biljnih ulja (50%): repičino ulje, ulje kukuruzne klice, sojino ulje i ulje pšeničnih klica. U ovom je radu istraživan utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0,01%), prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy´Less®Clear (0,5%) i prirodnog ekstrakta zelenog čaja (0,3%) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dviju vrsta biljnih ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat testa (model 743, Metrohm). Rezultat oksidacije ulja izražen je s indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni faktor (PF). Prirodni antioksidans ekstrakt zelenog čaja uspješnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na prirodni ekstrakt ružmarina Oxy´Less®Clear i sintetski propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt zelenog čaja u odnosu na ekstrakt ružmarina Oxy´Less®Clear i propil galata u svim ispitivanim smjesama biljnih ulja.
Ključne riječi
biljna ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidans; propil galat
Hrčak ID:
163340
URI
Datum izdavanja:
5.11.2010.
Posjeta: 1.716 *