hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Andrija Pozderović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Anita Pichler ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Lidija Lenart ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Melita Pašić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (141 KB) str. 34-42 preuzimanja: 179* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A., Lenart, L. i Pašić, M. (2010). Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (5), 34-42. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163340
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, br. 5, 2010, str. 34-42. https://hrcak.srce.hr/163340. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Andrija Pozderović, Anita Pichler, Lidija Lenart i Melita Pašić. "Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja." Glasnik Zaštite Bilja 33, br. 5 (2010): 34-42. https://hrcak.srce.hr/163340
Harvard
Moslavac, T., et al. (2010). 'Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja', Glasnik Zaštite Bilja, 33(5), str. 34-42. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163340 (Datum pristupa: 21.10.2021.)
Vancouver
Moslavac T, Pozderović A, Pichler A, Lenart L, Pašić M. Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [pristupljeno 21.10.2021.];33(5):34-42. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163340
IEEE
T. Moslavac, A. Pozderović, A. Pichler, L. Lenart i M. Pašić, "Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, br. 5, str. 34-42, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163340. [Citirano: 21.10.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (141 KB) str. 42-42 preuzimanja: 190* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A., Lenart, L. i Pašić, M. (2010). Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils. Glasnik Zaštite Bilja, 33 (5), 42-42. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/163340
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 33, br. 5, 2010, str. 42-42. https://hrcak.srce.hr/163340. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Andrija Pozderović, Anita Pichler, Lidija Lenart i Melita Pašić. "Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils." Glasnik Zaštite Bilja 33, br. 5 (2010): 42-42. https://hrcak.srce.hr/163340
Harvard
Moslavac, T., et al. (2010). 'Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils', Glasnik Zaštite Bilja, 33(5), str. 42-42. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/163340 (Datum pristupa: 21.10.2021.)
Vancouver
Moslavac T, Pozderović A, Pichler A, Lenart L, Pašić M. Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2010 [pristupljeno 21.10.2021.];33(5):42-42. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163340
IEEE
T. Moslavac, A. Pozderović, A. Pichler, L. Lenart i M. Pašić, "Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils", Glasnik Zaštite Bilja, vol.33, br. 5, str. 42-42, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/163340. [Citirano: 21.10.2021.]

Sažetak
Jestiva ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina,a naročito s polinezasićenim masnim kiselinama, osjetljivija su na oksidaciju. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, s dodanim sintetskim i prirodnim antioksidansom i bez njega, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Ispitivana je kombinacija suncokretovog ulja (50%) i ostalih pojedinih vrsta biljnih ulja (50%): repičino ulje, ulje kukuruzne klice, sojino ulje i ulje pšeničnih klica. U ovom je radu istraživan utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0,01%), prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy´Less®Clear (0,5%) i prirodnog ekstrakta zelenog čaja (0,3%) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dviju vrsta biljnih ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat testa (model 743, Metrohm). Rezultat oksidacije ulja izražen je s indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni faktor (PF). Prirodni antioksidans ekstrakt zelenog čaja uspješnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na prirodni ekstrakt ružmarina Oxy´Less®Clear i sintetski propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt zelenog čaja u odnosu na ekstrakt ružmarina Oxy´Less®Clear i propil galata u svim ispitivanim smjesama biljnih ulja.

Ključne riječi
biljna ulja; oksidacijska stabilnost; prirodni antioksidans; propil galat

Hrčak ID: 163340

URI
https://hrcak.srce.hr/163340

[engleski]

Posjeta: 571 *