Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pomološka svojstva autohtonih sorata na području Žepča

Marijana Zovko ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru
Dijana Vego ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru
Mladen Zovko ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru


Puni tekst: hrvatski pdf 505 Kb

str. 54-73

preuzimanja: 401

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 505 Kb

str. 73-73

preuzimanja: 2.077

citiraj


Sažetak

Područje Žepča ima tradiciju u uzgoju voćaka, što posebice potvrđuju okućnice bogate starim, često naslijeđenim, ali još uvijek sačuvanim stablima. Riječ je o domaćim autohtonim sortama, udomaćenim sortama, starim donesenim sortama, najčešće nepoznatog podrijetla, ili čak njihovim tipovima, ali najbolje se razaznaju po lokalnim nazivima. U radu je opisano sedam autohtonih sorti jabuke: Petrovnjača, Sisa, Torulja, Zvečarka, Kanjuška, Kožara i Kraljica. U detaljno provedenoj pomološkoj obradi korištene su deskripcijske točke i drugi važni parametri (težina, oblik, boja pokožice, peteljkino i čašično udubljenje, boja mesa, sjemenke). Najmanje plodove ima sorta Sisa (71,04 g), a sorta Torulja ima vrlo krupne plodove (284,9 g).
Plodovi su sočni do srednje sočni, izražene ugodne arome, a neki od plodova se odlikuju i izraženim mirisom. Plodovi sorte Kanjuška izrazito su aromatični i od svih sorata, ona ima najintenzivniji miris.

Ključne riječi

autohtone sorte; jabuka; plodovi

Hrčak ID:

163390

URI

https://hrcak.srce.hr/163390

Datum izdavanja:

26.2.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.618 *