Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Izbor sorata i sjetva šećerne repe

Milan Pospišil ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za specijalnu proizvodnju bilja


Puni tekst: hrvatski pdf 689 Kb

str. 76-80

preuzimanja: 382

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 689 Kb

str. 80-80

preuzimanja: 910

citiraj


Sažetak

Jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji šećerne repe je sjetva i izbor sorata. U Hrvatskoj se siju inozemne sorte, odnosno hibridi šećerne repe pet selekcijskih kuća iz zapadne Europe. Trenutno su u proizvodnji najviše zastupljene sorte Z-tipa tolerantne na Cercosporu, Rhizomaniju i/ili Rhizoctoniju. Za sjetvu se koristi kvalitetno dorađeno, pilirano sjeme šećerne repe. Sjeme nekih sorata je dorađeno specifičnim metodama (EPD, Energ hill, Start up, 3D plus) koje omogućuju brže i ujednačenije nicanje. Rok sjetve šećerne repe u istočnoj Hrvatskoj je od druge dekade ožujka do 5. travnja, ovisno o stanju tla i vremenskim prilikama. Sjetva se obavlja na konačan sklop, tj. razmak u redu od 17-21 cm. Razmak u redu treba biti tako odabran da se osigura sklop od 90.000 do 100.000 biljaka/ha u vađenju.

Ključne riječi

šećerna repa; sorta; sjetva

Hrčak ID:

163408

URI

https://hrcak.srce.hr/163408

Datum izdavanja:

16.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.029 *