Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 32 No. 6, 2009.
Stručni rad
Mogućnosti zbrinjavanje vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja
Igor Palčić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Đani Benčić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tihomir Moslavac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Sažetak
Maslinarstvo Republike Hrvatske u snažnom je usponu. Razlog su tome prirodne blagodati koje omogućuju proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće. Površine pod kulturom masline rastu iz godine u godinu. Kako se većina plodova masline prerađuju u maslinovo ulje, porastom količine prerađenih plodova raste i količina dobivenih nusprodukata tijekom procesa ekstrakcije maslinovog ulja. Nusprodukti su u prvom redu komina i vegetabilna voda. U Hrvatskoj se godišnje prema gruboj procjeni proizvede oko 55,250,000 litara vegetabilne vode. U radu su na osnovi citata iz znanstvenih i stručnih radova opisane glavne tehnologije zbrinjavanja vegetabilne vode: biološke, kemijske, fizikalne, mikrobiološke, biotehnološke metode te metoda ekstrakcije korisnih spojeva iz vegetabilne vode i njeno direktno izlijevanje na poljoprivredne površine. Od opisanih metoda za uvjete u Hrvatskoj preporučene su: anaerobna razgradnja, neutralizacija pomoću kalcija, izlijevanje na poljoprivredne površine i ekstrakcija korisnih tvari.
Ključne riječi
vegetabilna voda; zbrinjavanje; valorizacija
Hrčak ID:
163415
URI
Datum izdavanja:
16.12.2009.
Posjeta: 1.989 *