Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Mogućnosti zbrinjavanje vegetabilne vode nastale procesom ekstrakcije maslinovog ulja

Igor Palčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 293 Kb

str. 116-131

preuzimanja: 815

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 293 Kb

str. 131-131

preuzimanja: 257

citiraj


Sažetak

Maslinarstvo Republike Hrvatske u snažnom je usponu. Razlog su tome prirodne blagodati koje omogućuju proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja visoke kakvoće. Površine pod kulturom masline rastu iz godine u godinu. Kako se većina plodova masline prerađuju u maslinovo ulje, porastom količine prerađenih plodova raste i količina dobivenih nusprodukata tijekom procesa ekstrakcije maslinovog ulja. Nusprodukti su u prvom redu komina i vegetabilna voda. U Hrvatskoj se godišnje prema gruboj procjeni proizvede oko 55,250,000 litara vegetabilne vode. U radu su na osnovi citata iz znanstvenih i stručnih radova opisane glavne tehnologije zbrinjavanja vegetabilne vode: biološke, kemijske, fizikalne, mikrobiološke, biotehnološke metode te metoda ekstrakcije korisnih spojeva iz vegetabilne vode i njeno direktno izlijevanje na poljoprivredne površine. Od opisanih metoda za uvjete u Hrvatskoj preporučene su: anaerobna razgradnja, neutralizacija pomoću kalcija, izlijevanje na poljoprivredne površine i ekstrakcija korisnih tvari.

Ključne riječi

vegetabilna voda; zbrinjavanje; valorizacija

Hrčak ID:

163415

URI

https://hrcak.srce.hr/163415

Datum izdavanja:

16.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.950 *