Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ RAZINE STOČNOG BOBA NA PROIZVODNE REZULTATE U PORASTU I TOVU SVINJA

Zdravko Černy ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Darko Grbeša ; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Jasna Posavac ; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.442 Kb

str. 217-222

preuzimanja: 220

citiraj


Sažetak

U istraživanju koje je provedeno na ukupno 124 prasadi kroz 2 ponavljanja upotrijebljen je bob kao bjelančevinasta zamjena sojinoj sačmi. U krmnoj smjesi za tov do 60 kg koristi se 0; 6,3; 12,5 i 18,8% boba, a u tovu do 100 kg 5,8; 11,7 odnosno 17,1% boba, čime je zamjena obavljena na razini 1/3, 2/3 i 3/3. Na kraju istraživanja, značajnih razlika u završnim tjelesnim masama i prirastima tjelesnih masa, te klaoničkim rezultatima nije bilo, a povećanim udjelom uočena je nešto slabija konverzija.

Ključne riječi

stočni bob; svinja; dnevni prirast; konverzija; klaoničke vrijednosti

Hrčak ID:

164906

URI

https://hrcak.srce.hr/164906

Datum izdavanja:

23.10.1994.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 637 *