Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.54.03.16.4459
Učinak fermentacije pomoću suhog kvasca na kemijski sastav i svojstva proteina u sjemenkama plave lupine
Małgorzata Kasprowicz-Potocka
; Poznan University of Life Sciences, Department of Animal Nutrition and Feed Management, Wołyńska 33, PL-60-637 Poznan, Poland
Paulina Borowczyk
; Poznan University of Life Sciences, Department of Animal Nutrition and Feed Management, Wołyńska 33, PL-60-637 Poznan, Poland
Anita Zaworska
; Poznan University of Life Sciences, Department of Animal Nutrition and Feed Management, Wołyńska 33, PL-60-637 Poznan, Poland
Włodzimierz Nowak
; Poznan University of Life Sciences, Department of Animal Nutrition and Feed Management, Wołyńska 33, PL-60-637 Poznan, Poland
Andrzej Frankiewicz
; Poznan University of Life Sciences, Department of Animal Nutrition and Feed Management, Wołyńska 33, PL-60-637 Poznan, Poland
Piotr Gulewicz
; Poznan Science and Technology Park of Adam Mickiewicz University Foundation, Rubież 46, PL-61-612 Poznan, Poland
Sažetak
Određen je učinak 24-satne fermentacije sjemenki lupine pomoću različitih sojeva kvasca na njihov kemijski sastav. Nakon fermentacije se bitno povećao maseni udjel proteina, njihova probavljivost in vitro i biološka aktivnost. Aminokiselinski profil fermentiranih proizvoda bio je sličan onom sirovih sjemenki lupine. Pronađen je bitno manji maseni udjel oligosaharida i fitata, ali ne i alkaloida. Povećali su se udjeli mliječne i propionske kiseline, što je bitno smanjilo pH-vrijednost fermentiranih proizvoda. Najbolji kemijski sastav imale su sjemenke plave lupine fermentirane pomoću pekarskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) i soja Fermivin 701.
Ključne riječi
kvasac; fermentacija; lupina; hranjiva vrijednost; antinutritivni faktori
Hrčak ID:
165266
URI
Datum izdavanja:
8.9.2016.
Posjeta: 1.910 *