Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

VIKTOR-KULTIVAR OZIMOG DVOREDNOG JEČMA POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK

Josip Kovačević ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Alojzije Lalić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 666 Kb

str. 301-308

preuzimanja: 121

citiraj


Sažetak

Kultivar Viktor (priznat 1996. god.) ozimog dvorednog ječma u ispitivanjima Sortne komisije, Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo Republike Hrvatske bio je višeg uroda zrna, ujednačenijeg zrna, veće hektolitarske mase zrna, bolje otpornosti na polijeganje u odnosu na standardne kultivare Sladoran i Plaisant. Analiza slada ukazuje da je ovaj ječam dobre pivarske odlike, bolji od standardnih kultivara Sladorana i Plaisanta. Parametri strabilnosti uroda zrna hektolitarske mase zrna i mase 1000 zrna ukazuju na povoljnu reakciju kultivara Viktor prema različitim uvjetima proizvodnje. Ovaj kultivar je većeg uroda zrna, veće hektolitarske mase zrna i mase 1000 zrna u svim uvjetima proizvodnje u odnosu na prosjek pokusa, a u povoljnijim uvjetima uzgoja urod zrna i hektolitarska masa zrna imaju tendenciju povedanja (b > 0).

Ključne riječi

ozimi dvoredni ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada; hektolitarska masa zrna; masa 1000 zrna; parametri stabilnosti

Hrčak ID:

168579

URI

https://hrcak.srce.hr/168579

Datum izdavanja:

26.7.1997.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 583 *