Sjemenarstvo, Vol. 14 No. 5-6, 1997.
Izvorni znanstveni članak
VIKTOR-KULTIVAR OZIMOG DVOREDNOG JEČMA POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK
Josip Kovačević
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Alojzije Lalić
; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Kultivar Viktor (priznat 1996. god.) ozimog dvorednog ječma u ispitivanjima Sortne komisije, Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo Republike Hrvatske bio je višeg uroda zrna, ujednačenijeg zrna, veće hektolitarske mase zrna, bolje otpornosti na polijeganje u odnosu na standardne kultivare Sladoran i Plaisant. Analiza slada ukazuje da je ovaj ječam dobre pivarske odlike, bolji od standardnih kultivara Sladorana i Plaisanta. Parametri strabilnosti uroda zrna hektolitarske mase zrna i mase 1000 zrna ukazuju na povoljnu reakciju kultivara Viktor prema različitim uvjetima proizvodnje. Ovaj kultivar je većeg uroda zrna, veće hektolitarske mase zrna i mase 1000 zrna u svim uvjetima proizvodnje u odnosu na prosjek pokusa, a u povoljnijim uvjetima uzgoja urod zrna i hektolitarska masa zrna imaju tendenciju povedanja (b > 0).
Ključne riječi
ozimi dvoredni ječam; kultivar; urod zrna; kakvoća slada; hektolitarska masa zrna; masa 1000 zrna; parametri stabilnosti
Hrčak ID:
168579
URI
Datum izdavanja:
26.7.1997.
Posjeta: 1.013 *