Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.2478/v10004-007-0025-3

Zagađivala u ribama: razmatranja rizika i dobrobiti

Lucio G. Costa


Full text: english pdf 82 Kb

page 367-374

downloads: 1.936

cite


Abstract

Ribe su zdravi izvor prehrambenih proteina te su bogate hranjivim tvarima poput omega-3 masnih kiselina. Dokazano je blagotvorno djelovanje konzumacije ribe pri koronarnim srčanim bolestima, moždanom udaru, makularnim degeneracijama uzrokovanim dobi te rastom i razvojem. Međutim, ovakvo djelovanje može osujetiti prisutnost zagađivala poput metilžive (MeHg), dioksina, poliklorbifenila (PCB-a) te drugih halogeniranih perzistentnih organskih zagađivala. MeHg je znana po neurotoksičnome djelovanju tijekom razvoja, na što su upozorila neka istraživanja na životinjama te slučajevi otrovanja ljudi u Japanu i Iraku. Riba je glavni izvor izloženosti opće populacije metilživi, a veliki grabežljivci (sabljarka, tuna) sadržavaju najveće razine ovog zagađivala. Regulacijske su agencije stoga odredile privremeni podnošljivi tjedni unos od 0.7 µg kg-1 do 1.6 µg kg-1. Zabrinutost zbog zagađenja ribe dioksinima i PCB-ima nalik dioksinu proizlazi iz njihove kancerogenosti, imunotoksičnosti te reprodukcijske i razvojne toksičnosti. Izgleda da uzgojene i ulovljene neuzgojene ribe imaju podjednake razine zagađivala. Stoga valja imati na umu preporuke za ograničenje potrošnje pojedinih vrsta riba u djece, trudnica i žena u reprodukcijskoj dobi. Promišljanja koja pažljivo odvaguju rizike i dobrobit trebaju promicati konzumaciju ribe uz smanjenje izloženosti toksičnim zagađivalima.

Keywords

dioksini; koronarna srčana bolest; metilživa; poliklorbifenili; razvojna neurotoksičnost

Hrčak ID:

16537

URI

https://hrcak.srce.hr/16537

Publication date:

26.9.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 3.380 *