Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 39 No. 6, 2016.
Izvorni znanstveni članak
Kemijski sastav voćnih vina od aronije
Antonija Tomić
; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Tomaz
; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Jeromel
; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
U novije vrijeme zabilježen je rastući interes za konzumacijom funkcionalne hrane koja svojim sastavom pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Plodovi aronije (Aronia melanocarpa) i proizvodi dobiveni njihovom preradom predstavljaju vrijedan izvor polifenola, posebno proantocijanidina i antocijana. Zbog visoke zastupljenosti u plodovima voća i visoke antioksidativne aktivnosti, polifenoli se smatraju najznačajnijim dijetarnim antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju procese oksidacije u organizmu, te na taj način usporavaju procese starenja.
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kemijski sastav, koncentraciju ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijski kapacitet voćnih vina od aronije proizvedene u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Ključne riječi
aronija; polifenoli; fizikalno-kemijski sastav; antocijani; antioksidacijski kapacitet
Hrčak ID:
172208
URI
Datum izdavanja:
20.12.2016.
Posjeta: 4.265 *