hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kemijski sastav voćnih vina od aronije

Antonija Tomić ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Tomaz ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Jeromel ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (108 KB) str. 63-69 preuzimanja: 970* citiraj
APA 6th Edition
Tomić, A., Tomaz, I. i Jeromel, A. (2016). Kemijski sastav voćnih vina od aronije. Glasnik Zaštite Bilja, 39 (6), 63-69. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/172208
MLA 8th Edition
Tomić, Antonija, et al. "Kemijski sastav voćnih vina od aronije." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 39, br. 6, 2016, str. 63-69. https://hrcak.srce.hr/172208. Citirano 16.11.2019.
Chicago 17th Edition
Tomić, Antonija, Ivana Tomaz i Ana Jeromel. "Kemijski sastav voćnih vina od aronije." Glasnik Zaštite Bilja 39, br. 6 (2016): 63-69. https://hrcak.srce.hr/172208
Harvard
Tomić, A., Tomaz, I., i Jeromel, A. (2016). 'Kemijski sastav voćnih vina od aronije', Glasnik Zaštite Bilja, 39(6), str. 63-69. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/172208 (Datum pristupa: 16.11.2019.)
Vancouver
Tomić A, Tomaz I, Jeromel A. Kemijski sastav voćnih vina od aronije. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2016 [pristupljeno 16.11.2019.];39(6):63-69. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172208
IEEE
A. Tomić, I. Tomaz i A. Jeromel, "Kemijski sastav voćnih vina od aronije", Glasnik Zaštite Bilja, vol.39, br. 6, str. 63-69, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/172208. [Citirano: 16.11.2019.]

Sažetak
U novije vrijeme zabilježen je rastući interes za konzumacijom funkcionalne hrane koja svojim sastavom pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Plodovi aronije (Aronia melanocarpa) i proizvodi dobiveni njihovom preradom predstavljaju vrijedan izvor polifenola, posebno proantocijanidina i antocijana. Zbog visoke zastupljenosti u plodovima voća i visoke antioksidativne aktivnosti, polifenoli se smatraju najznačajnijim dijetarnim antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju procese oksidacije u organizmu, te na taj način usporavaju procese starenja.
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kemijski sastav, koncentraciju ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijski kapacitet voćnih vina od aronije proizvedene u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Ključne riječi
aronija; polifenoli; fizikalno-kemijski sastav; antocijani; antioksidacijski kapacitet

Hrčak ID: 172208

URI
https://hrcak.srce.hr/172208

[engleski]

Posjeta: 1.188 *