Skip to the main content

In memoriam, Obituary

EMPATIJA U FREUDOVIM TEORIJSKIM RAZMATRANJIMA I PSIHOANALITIČKOJ PERSPEKTIVI (reprint) Muradif Kulenović (1937. – 2000.) TKO JE BIO MURADIF KULENOVIĆ?

Ljiljana Moro ; Neuropsychiatrist, educator in psychoanalytic psychotherapy and group analysis, Institute for Group Analysis, Croatian Association for Psychoanalytical Psychotherapy, Croatia


Full text: croatian pdf 291 Kb

page 27-57

downloads: 2.451

cite

Full text: english pdf 291 Kb

page 27-57

downloads: 227

cite


Abstract

Prisutnost pojma empatija u Freudovim teorijskim spisima više je naznaka problema negoli cjelovit psihoanalitički koncept. Freud se više oslanja kad je u pitanju empatija na izvore iz lijepe književnosti i filozofije negoli na egzaktne znanstvene osnove (1 – 3). To čine i mnogi drugi autori iz različitih zemalja (4). Empatija kao pojam i teorijsko polazište s vremenom je bivala sve prisutnijom sastavnicom u psihoanalizi, da bi u self-psihologiji dobila bitnu ulogu i postala polazištem za mnogobrojna istraživanja u suvremenim psihološkim znanstvenim disciplinama. Rad koji predstavljam pokušaj je da se u tom smjeru približe glavni tokovi razvoja pojma i predmeta empatije.

Keywords

empatija; psihoterapija; psihoanaliza; Freud

Hrčak ID:

177374

URI

https://hrcak.srce.hr/177374

Publication date:

13.6.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 3.616 *