Izvorni znanstveni članak
Klasična i molekularna identifikacija termotolerantnih kampilobaktera iz piletine
Tina Zorman
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Sonja Smole Možina
orcid.org/0000-0001-7949-8128
; Department of Food Science and Technology, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Sažetak
Ispitana je prisutnost termotolerantnih bakterija roda Campylobacter u uzorcima piletine sa slovenskog tržišta. Izolirani su sojevi identificirani fenotipskim i genotipskim postupcima. Fenotipska je identifikacija provedena klasičnim postupkom ISO 10272. Da bi se identificirali određeni sojevi, ispitana je primjenjivost različitih PCR postupaka, korištenjem specifičnih DNA regija za vrste C. jejuni i C. coli. Veliki broj ispitivanih uzoraka bio je pozitivan (27/33), sa značajnim udjelom C. coli u tim dvama identificiranim sojevima (32 %). Veliki udjel sojeva C. jejuni (54 %) bio je hipurat negativan. Fenotipska je identifikacija stoga neprikladan postupak zbog prisutnosti sojeva s atipičnim fenotipom, a i zbog mogućnosti pogrešne interpretacije rezultata testova. Multipleks PCR-postupak, koristeći hipurikazni gen u C. jejuni i u specifičnoj regiji za vrstu C. coli, pokazao se uspješnim jer omogućava brzu, jednostavnu i točnu identifikaciju C. jejuni i C. coli. Postupak PCR s lokusom flagelarnoga gena (flaA PCR) pouzdan je postupak za identifikaciju C. jejuni/C. coli, ali se njime ne mogu razlikovati te dvije vrste. Postupak PCR s lokusom gena citoletalnog toksina (cdtB PCR) nije prikladan jer daje puno lažno negativnih, a i nešto lažno pozitivnih rezultata.
Ključne riječi
Hrčak ID:
178457
URI
Datum izdavanja:
25.9.2002.
Posjeta: 1.207 *