Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ DODATKA ORTOFOSFORNE KISELINE NA OSNOVNA FIZIKALNA SVOJSTVA MESA KOMERCIJALNIH PILIĆA ROSS 308
Ivan Graberec
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Dalibor Bedeković
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Zlatko Janječić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Jasna Pintar
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Ana Kaić
; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka na bazi ortofosforne kiseline na osnovna fizikalna svojstva pilećeg mesa. U istraživanje je bilo uključeno 200 komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 podijeljenih u četiri skupine, ovisno o udjelu pripravka na bazi ortofosforne kiseline koji je bio dodan u vodu za piće (0; 0,4; 0,5; 0,65 %). Nakon završetka pokusa s dobi pilića od 42 dana te uobičajene klaoničke obrade na 20 pilećih trupova, odnosno 5 trupova iz svakog tretmana, obavljena su mjerenja fizikalnih svojstava pilećeg mesa (vrijednost pH15 i pH24, pokazatelji boje (L*, a*, b*), gubici mesnog soka (DL24, DL48) i kalo kuhanja (CL). Statističkom obradom nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) fizikalnih pokazatelja kakvoće mesa između komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 skupina bez dodatka ortofosforne kiseline (kontrolna skupina) i s dodacima ortofosforne kiseline (0,4; 0,5; 0,65 %). Također, statistički značajne razlike nisu utvrđene (p>0,05) niti između skupina s različitim razinama dodatka ortofosforne kiseline. S obzirom na rezultate predmetnog istraživanja možemo zaključiti da uvođenje dodatka na bazi ortofosforne kiseline u vodu za napajanje pilića nije utjecalo na osnovna fizikalna svojstva mesa.
Ključne riječi
fizikalna svojstva; meso; ortofosforna kiselina; pilići
Hrčak ID:
180195
URI
Datum izdavanja:
12.4.2017.
Posjeta: 1.318 *