Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.20867/thm.11.1.10

TEORETSKE PRETPOSTAVKE I DEFINIRANJE KONCEPTUALNOG OKVIRA OBRAČUNA TROŠKOVA PROCESA

Sandra Janković orcid id orcid.org/0000-0003-0826-9461 ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 3.202 Kb

str. 161-177

preuzimanja: 794

citiraj


Sažetak

Povećanje konkurencije i jačanje procesa globalizacije rezultiralo je smanjenjem prihoda i dobiti u hotelskoj industriji. To između ostalog nameće potrebu da hotelski menadžeri efikasnije upravljaju troškovima kako bi povećali profitabilnost i ostali konkurentni. Obračun troškova procesa metoda je koja hotelskim menadžerima pruža točne informacije o profitabilnosti proizvoda i usluga. Primjenom obračuna troškova procesa troškove proizvoda čine ukupni troškovi svih procesa uključenih u proizvodnju tog proizvoda tj. usluge. Ono predstavlja osnovu za poboljšanje korištenja resursa kao i izbjegavanje strateških grešaka upravljanja.

Ključne riječi

precjenjivanje i podcjenjivanje cijena koštanja; razvoj obračun troškova procesa; razlike američke i njemačke koncepcije

Hrčak ID:

181357

URI

https://hrcak.srce.hr/181357

Datum izdavanja:

30.6.2005.

Posjeta: 1.580 *