Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.20867/thm.4.2.7

Jezični standardi ponude jela i pića

Nevenka Blažević ; Fakultät für Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien
Brigita Bosnar-Valković ; Fakultät für Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien
Jadranka Škunca ; Fakultät für Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien


Puni tekst: njemački pdf 3.114 Kb

str. 317-329

preuzimanja: 520

citiraj


Sažetak

Nakon osvrta na opća obilježja i jezične standarde ponude jela i pića utvrdili smo na reprezentativnom uzorku od 100 karti jela i pića koje se koriste u raznim tipovima ugostiteljskih objekata na području Hrvatske u kojoj mjeri su analizirane karte jela i pića sastavljene sukladno propisanim jezičnim standardima, pri čemu smo posebnu pozornost obratili na upotrebu tuđica. Upotreba tuđica pokazala se vrlo problematičnom, što je najizraženije u tekstu jelovnika na hrvatskom jeziku.

Ključne riječi

jezični standardi; tuđice; posuđenice; jelovnik; ortografske varijante

Hrčak ID:

182039

URI

https://hrcak.srce.hr/182039

Datum izdavanja:

30.12.1998.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.601 *