Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4786
Genetička, biokemijska, hranjiva i antimikrobna svojstva šipka (Punica granatum L.) uzgojenog u Istri
Ana Miklavčič Višnjevec
; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper, Slovenia
Ajda Ota
orcid.org/0000-0001-6309-6669
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Mihaela Skrt
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Bojan Butinar
; Science and Research Centre Koper, Garibaldijeva 1, SI-6000 Koper, Slovenia
Sonja Smole Možina
orcid.org/0000-0001-7949-8128
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Nina Gunde Cimerman
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Marijan Nečemer
orcid.org/0000-0003-0547-104X
; Jožef Stefan’ Institute, Jamova cesta 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Alenka Baruca Arbeiter
; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper, Slovenia
Matjaž Hladnik
orcid.org/0000-0002-7955-2873
; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper, Slovenia
Marin Krapac
orcid.org/0000-0003-0741-388X
; Jožef Stefan’ Institute, Jamova cesta 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Dean Ban
; Jožef Stefan’ Institute, Jamova cesta 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Milena Bučar-Miklavčič
; Science and Research Centre Koper, Garibaldijeva 1, SI-6000 Koper, Slovenia
Nataša Poklar Ulrih
orcid.org/0000-0002-2731-9973
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Dunja Bandelj
; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper, Slovenia
Sažetak
U ovom je radu opisana genetička raznolikost germplazme šipka (Punica granatum L.) s područja slovenskog i hrvatskog dijela Istre. U etanolnim i vodenim ekstraktima različitih dijelova ploda šipka pronađeni su bioaktivni spojevi, te su ispitana njihova antioksidacijska i antimikrobna svojstva i preliminarno određena hranjiva svojstva ekstrakata. Dvadeset i šest različitih genotipova utvrđenih analizom mikrosatelita upućuju na veliku raznolikost šipka u Istri. Etanolni ekstrakti ploda šipka predstavljaju bogat izvor fenolnih spojeva (srednja vrijednost masenog udjela, izraženog kao galna kiselina, bila je 23 mg/g u egzokarpu i 16 mg/L u mezokarpu). Etanolni ekstrakti egzokarpa i mezokarpa šipka imali su snažan antimikrobni učinak na sljedeće vrste: Candida albicans, Candida parapsilosis, Rhodotorula mucilaginosa, Exophiala dermatitidis i Staphylococcus aureus, dok su vodeni ekstrakti egzokarpa i mezokarpa uspješno suzbijali rast bakterija S. aureus i Escherichia coli. Prema našim spoznajama, ovo je prva karakterizacija genetičkih izvora šipka iz Istre, koja obuhvaća molekularna, kemijska, antimikrobna i hranjiva svojstva plodova.
Ključne riječi
Punica granatum L.; bioaktivni spojevi; genetička svojstva; antimikrobna i antifungalna aktivnost
Hrčak ID:
183061
URI
Datum izdavanja:
14.6.2017.
Posjeta: 2.260 *