Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4958
Optimiranje fizikalno-kemijskih parametara, djelomično pročišćavanje i karakterizacija izvanstanične alkalne lipaze iz novog soja plijesni Curvularia sp. DHE 5
Dina Helmy El-Ghonemy
orcid.org/0000-0003-4233-5872
; Department of Microbial Chemistry, Genetic Engineering and Biotechnology Division, National Research Centre, 33 El Buhouth St., EG-12 622 Giza, Egypt
Mamdouh S. El-Gamal
; Botany and Microbiology Department, Faculty of Science, Al-Azhar University, EG-11 884 Nasr City, Egypt
Amir Elsayed Tantawy
orcid.org/0000-0001-5698-6727
; Department of Microbial Chemistry, Genetic Engineering and Biotechnology Division, National Research Centre, 33 El Buhouth St., EG-12 622 Giza, Egypt
Thanaa Hamed Ali
; Department of Microbial Chemistry, Genetic Engineering and Biotechnology Division, National Research Centre, 33 El Buhouth St., EG-12 622 Giza, Egypt
Sažetak
U radu je ispitana proizvodnja lipaze iz 30 izolata plijesni na podlozi s tributirinom pomoću fenolnog crvenila, pri čemu se najviše istaknuo izolat koji je genetički identificiran kao novi soj plijesni Curvularia sp. DHE 5. Ispitana je mogućnost korištenja različitog agroindustrijskog otpada kao inertnih podloga za proizvodnju lipaze fermentacijom na čvrstoj podlozi. Najveći prinos lipaze od (83,4±2,2) jedinica po gramu suhe tvari dobiven je u podlozi s pšeničnim mekinjama nakon sedam dana fermentacije pri pH-vrijednosti od 7,0; temperaturi od 30 °C, 70 %-tnom udjelu vlage, veličini inokuluma od 1,27·107 spora po mililitru i s dodatkom 2 %-tnog maslinovog ulja. Dodatak 0,05 % KCl kao izvora iona dodatno je potaknuo proizvodnju lipaze na 88,9±1,2 jedinica po gramu suhe tvari. Enzim je djelomično pročišćen (40 %) frakcioniranjem pomoću amonijeva sulfata i dijalizom, te se pokazao izuzetno stabilinim, s optimalnom pH-vrijednosti od 8,0 i optimalnom temperaturom od 50 °C.
Ključne riječi
lipaza; Curvularia sp. DHE 5; optimiranje uvjeta uzgoja; agroindustrijski otpad; karakterizacija lipaze
Hrčak ID:
183067
URI
Datum izdavanja:
14.6.2017.
Posjeta: 2.389 *