Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4378

Iskorištenje pivarskog otpada za proizvodnju proteaze pomoću mliječno-kiselog vrenja

Thiago Rocha dos Santos Mathias ; Laboratory of Fermentation Technology, Federal Institute of Education, Science and Technology of Rio de Janeiro, Senador Furtado Street 121, BR-20270-021 Rio de Janeiro, RJ, Brazil
Paula Fernandes de Aguiar ; Institute of Chemistry, Federal University of Rio de Janeiro, Athos da Silveira Ramos 149, BR-21941-909 Rio de Janeiro, RJ, Brazil
João Batista de Almeida e Silva ; Pilot Plant of Beverages, Department of Biotechnology, Engineering School of Lorena, University of São Paulo, BR-12602-810 Lorena, São Paulo, Brazil
Pedro Paulo Moretzsohn de Mello ; Technology Center of Food and Beverage – SENAI, Nilo Peçanha Street 85, BR-27700-000 Vassouras, RJ, Brazil
Eliana Flávia Camporese Sérvulo ; Laboratory of Industrial Microbiology, Department of Biochemical Engineering, School of Chemistry, Federal University of Rio de Janeiro, Athos da Silveira Ramos 149, BR-21941-909 Rio de Janeiro, RJ, Brazil


Puni tekst: engleski pdf 393 Kb

str. 218-224

preuzimanja: 595

citiraj


Sažetak

U radu je ispitana mogućnost uporabe tri vrste čvrstog pivarskog otpada: pivskog tropa, toplog taloga i ostatka pivskog kvasca, kao podloga za uzgoj bakterija mliječno-kiselog vrenja, te je procijenjen njihov potencijal za proizvodnju proteolitičkih enzima. Prvo je upotrijebljen eksperimentalni plan slijedeći metodologiju dizajna smjese za procjenu utjecaja svake vrste otpada te njihovih smjesa s udjelom proteina od 4 % na proizvodnju enzima. U predodređenim vremenskim razmacima odvajane su kruta i tekuća komponenta, te je određena aktivnost izvanstaničnih proteolitičkih enzima. Nakon odabira najboljih uvjeta, u drugom je dijelu istraživanja razvijen faktorijalni plan pokusa za procjenu optimalnog udjela proteina u podlozi (od 1 do 7 %) i optimalnog dodatka fermentabilnih šećera (glukoze, od 1 do 7 %). Ostatak pivskog kvasca imao je najveći potencijal za proizvodnju izvanstaničnih enzima, a dobiveni proteolitički ekstrakt je za 3 sata imao aktivnost od 2,6 jedinica po mililitru. Međutim, dodatak glukoze je također imao pozitivan učinak zbog malog udjela fermentabilnih šećera u podlozi, povećavajući proteolitičku aktivnost na 4,9 jedinica po mililitru. Planovi pokusa su uspoređeni ponavljanjem najboljih uvjeta, a enzimi su odvojeni taloženjem pomoću etanola. Primjenom najbolje podloge proizveden je protein, koji je nakon taloženja imao proteolitičku aktivnost od 145,5 jedinica po gramu.

Ključne riječi

pivarski otpad; iskorištenje otpada; mliječno-kiselo vrenje; proteolitički enzimi

Hrčak ID:

183068

URI

https://hrcak.srce.hr/183068

Datum izdavanja:

14.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.134 *