Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4722

Utjecaj bioaktivnih spojeva na antitrombotsku i antioksidacijsku aktivnost šest biljaka iz porodice Allium

Hebe Vanesa Beretta ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,
Florencia Bannoud orcid id orcid.org/0000-0002-4813-9429 ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,
Marina Insani ; National Institute of Agricultural Technology (INTA), Nicolas Repetto y de los Reseros s/n, Hurlingham, 1686 Buenos Aires, Argentina
Federico Berli ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,
Pablo Hirschegger orcid id orcid.org/0000-0001-5875-9640 ; National University of Cuyo, Faculty of Agricultural Sciences, Almirante Brown 500, Luján de Cuyo, 5505 Mendoza, Argentina
Claudio Rómulo Galmarini ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,
Pablo Federico Cavagnaro ; National Council of Scientific and Technical Research (CONICET), Av. Rivadavia 1917,


Puni tekst: engleski pdf 402 Kb

str. 266-275

preuzimanja: 533

citiraj


Sažetak

Biljke iz porodice Allium koriste se u cijelom svijetu zbog njihovog karakterističnog okusa. Osim toga, njihovom se konzumacijom može spriječiti pojava kardiovaskularnih bolesti, zbog njihove antitrombotske i antioksidacijske aktivnosti. Iako su ta svojstva biljaka iz porodice Allium već potvrđena, dosad još nije napravljena komparativna analiza glavnih vrsta te porodice. Također zasad nije utvrđena povezanost organosumpornih i fenolnih spojeva s tim biološkim aktivnostima. U ovom je radu ispitana i uspoređena in vitro antitrombotska i antioksidacijska aktivnost najčešće konzumiranih biljaka iz porodice Allium. Određen je sadržaj ukupnih organosumpornih i fenolnih spojeva, opisani su HPLC profili 11 fenolnih spojeva, te je ispitan odnos između tih spojeva i antitrombotske i antioksidacijske aktivnosti. Po prvi put je opisana antitrombotska aktivnost vlasca i ljutike. Rezultati pokazuju da najveću antitrombotsku aktivnost imaju češnjak i ljutika, dok vlasac ima najveću antioksidacijsku aktivnost. Poriluk i mladi luk imali su najmanje izraženu biološku aktivnost. Značajno pozitivan odnos utvrđen je između antitrombotske aktivnosti in vitro i ukupnog sadržaja organosumpornih (R=0,74) i fenolnih (R=0,73) spojeva, te između antioksidacijske aktivnosti i sadržaja fenolnih (R=0,91) i ukupnih organosumpornih (R=0,67) spojeva. Potvrđen je utjecaj šest fenolnih spojeva na antioksidacijsku aktivnost, među kojima su katehin, epigalokatehin i epikatehin galat imali najveće vrijednosti korelacije (R>0,80). Rezultati pokazuju da organosumporni i fenolni spojevi podjednako utječu na antitrombotsku aktivnost biljaka iz porodice Allium, dok su fenolni spojevi glavni nositelji antioksidacijske aktivnosti, iako je doprinos svakog pojedinog spoja vrlo različit.

Ključne riječi

Allium sp.; češnjak; luk; antitrombotska aktivnost; antioksidacijska aktivnost; fenolni spojevi

Hrčak ID:

183075

URI

https://hrcak.srce.hr/183075

Datum izdavanja:

14.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.794 *