Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 40 No. 5, 2017.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.10
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću vina Grk
Ana-Marija Jagatić Korenika
orcid.org/0000-0002-4539-2605
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivan Batistić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Hladna maceracija se sve više nameće kao jedan od uobičajenijih tehnoloških postupaka u proizvodnji bijelih vina čime se utječe na kompleksnost arome i punoću okusa vina. Područje uzgoja autohtone sorte ´Grk´ (Vitis vinifera L.) usko je vezano uz otok Korčulu pri čemu je najpoznatiji vinogradarski položaj u Lumbardi. Dosadašnja tehnologija proizvodnje bijelih vina na tom području bila je vezana isključivo uz postupak brze prerade ili uz tradicionalnu maceraciju u nekontroliranim uvjetima. Cilj ovoga rada je primjenom kontrolirane hladne maceracije i različitih selekcioniranih sojeva kvasaca definirati osnovna fizikalno-kemijska svojstva, aromatski profil te senzorna svojstva vina Grk. U istraživanju je korišteno grožđe sorte ´Grk´, berbe 2014. godine te komercijalni sojevi kvasaca Lalvin EC 1118 i Lalvin QA23. Neposredno nakon procesa runjenja i muljanja ohlađenoga grožđa, dobiveni masulj maceriran je na temperaturi od 10 °C u trajanju od 6 sati. Nakon procesa taloženja, moštovi su inokulirani selekcioniranim kvascima te je provedena alkoholna fermentacija u kontroliranim uvjetima. U dobivenim vinima je provedena osnovna fizikalno-kemijska analiza prema metodama OIV-a, analiza aromatskih spojeva uz pomoć plinske kromatografije te senzorno ocjenjivanje.
Ključne riječi
´Grk´; hladna maceracija; alkoholna fermentacija; selekcionirani kvasci; aromatski spojevi
Hrčak ID:
188469
URI
Datum izdavanja:
27.10.2017.
Posjeta: 3.524 *