Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 40 No. 6, 2017.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.40.6.1
Utjecaj tehnologije fermentacije imobiliziranim kvascima na prisutnost biogenih amina u pjenušcu
Borislav Miličević
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Jurislav Babić
orcid.org/0000-0002-6453-1850
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đurđica Ačkar
orcid.org/0000-0003-4257-2907
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Antun Jozinović
orcid.org/0000-0001-9627-1013
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Vlado Previšić
; Kutjevo d.d.
Radoslav Miličević
; Progresys d.o.o.
Drago Šubarić
orcid.org/0000-0002-6956-5814
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Sažetak
Novi trendovi na području sigurnosti hrane povećali su fokus na elemente i spojeve u tragovima koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje, u koje se ubrajaju i biogeni amini. Biogeni amini su biološki aktivni dušični spojevi male molekulske mase. U vinu mogu nastati iz prekursora, djelovanjem mikroorganizama u bilo kojoj fazi proizvodnje. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj fermentacije imobiliziranim kvascima na sadržaj biogenih amina u pjenušcu. Kvantitativno određivanje provedeno je pomoću RP-HPLC (Reversed Phase High Performance Liquid Chromatography) te je utvrđeno da je pjenušac proizveden pomoću imobiliziranih kvasaca sadržavao niži udio biogenih amina (5,41 mgL-1 u odnosu na 7,24 mgL-1 u klasično proizvedenom).
Ključne riječi
biogeni amini; imobilizirani kvasci; pjenušac
Hrčak ID:
191073
URI
Datum izdavanja:
15.12.2017.
Posjeta: 2.235 *