Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.25234/pv/5427

POSTUPANJE OMBUDSMENA ZA LJUDSKA PRAVA BOSNE I HERCEGOVINE U PREDMETIMA DISKRIMINACIJE

Ljubinko Mitrović ; Fakultet pravnih nauka Univerziteta APEIRON u Banjoj Luci i Obmudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Jovana Surutke br. 13, 78000 Banja Luka


Puni tekst: hrvatski pdf 177 Kb

str. 165-177

preuzimanja: 1.372

citiraj


Sažetak

Ombudsmeni za ljudska prava ili nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava u većini savremenih zemalja svijeta danas predstavljaju nezavisne institucije koje su uspostavljene radi promocije dobre uprave i vladavine prava, odnosno zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda. U njihovoj nadležnosti su, u pravilu, zaštita i promocija ljudskih prava i sloboda, kao i funkcionisanje nacionalnih preventivnih mehanizama za prevenciju i sprečavanje torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni ili postupaka. Pored toga, uz manje ili značajnije razlike, ove institucije imaju u svojoj nadležnosti i postupanja u predmetima koji se odnose na slobodu pristupa informacijama te ministarska, vladina i druga imenovanja.

Važan segment njihovog djelovanja svakako jeste i sprečavanje, odnosno eliminacija diskriminacije. Diskriminacija (od riječi discriminare: odvajati, praviti razliku, neopravdano pravljenje razlike ili nejednako postupanje, odnosno nedozvoljeno razlikovanje) predstavlja negativnu i društveno opasnu pojavu koja najkraće rečeno podrazumijeva svako nejednako ili različito postupanje uključujući svako isključivanje, ograničavanje ili davanje prednosti utemeljeno na stvarnim ili pretpostavljenim osnovama prema bilo kojem licu ili grupi lica, i onima koji su s njima u rodbinskoj ili drugoj vezi, na osnovu njihove rase, boje kože, jezika, vjere, etničke pripadnosti, invaliditeta, starosne dobi, nacionalnog ili socijalnog porijekla, političkog ili drugog uvjerenja, imovnog stanja, članstva u sindikatu ili drugom udruženju, obrazovanja, društvenog položaja i pola, polnog izražavanja ili orijentacije, kao i svake druge okolnosti koja ima za svrhu ili posljedicu da bilo kojem licu onemogući ili ugrožava priznavanje, uživanje ili ostvarivanje na ravnopravnoj osnovi, prava i sloboda u svim oblastima života.

Upravo o načinu postupanja nacionalnih organa za zaštitu ravnopravnosti, odnosno prije svih Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u postupcima diskriminacije biće riječi u ovom referatu.

Ključne riječi

ljudska prava i slobode, diskriminacija; Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine; nezavisnost rada; žalba; postupak za zaštitu od diskriminacije

Hrčak ID:

191785

URI

https://hrcak.srce.hr/191785

Datum izdavanja:

30.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.180 *