Sjemenarstvo, Vol. 24 No. 2, 2007.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ TEMPERATURE NA KLIJAVOST I NICANJE SALATE (Lactuca sativa L.) I MRKVE (Daucus carota L.)
Nada PARAĐIKOVIĆ
Tihana TEKLIĆ
V. GUBERAC
T. VINKOVIĆ
Sažetak
Od abiotskih čimbenika koji utječu na klijavost sjemena, jedna od najvažnijih je toplina. Visoka ili niska temperatura zraka mogu značajno smanjiti klijavost sjemena većine poljoprivrednih kultura. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj temperature zraka na klijavost i nicanje deklariranog sjemena salate i mrkve. Klijavost i nicanje sjemena obje kulture ispitana je u uvjetima optimalne (20°C) i povišene temperature (30°C) u kontroliranim uvjetima te niskih temperatura zraka tijekom ranih rokova sjetve na otvorenom. Značajno smanjenje klijavosti primijećeno je na povišenoj temperaturi kod mrkve (16%), dok je nicanje bilo značajno manje kod obje kulture u uvjetima niskih temperatura tijekom poljskih pokusa, i to do 41% kod mrkve i do 57% kod salate u usporedbi sa laboratorijskom klijavošću. Iz rezultata ovog istraživanja, može se zaključiti da je stres zbog niskih temperatura značajno utjecao na smanjenje sklopa kod obje kulture u vrijeme sjetve i nicanja.
Ključne riječi
klijavost; mrkva; nicanje; salata; temperaturni stres
Hrčak ID:
18324
URI
Datum izdavanja:
28.11.2007.
Posjeta: 4.579 *