Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15516/cje.v19i0.2661

Metrijske karakteristike testa koordinacije i preciznosti

Marija Lorger ; Faculty of Teacher Education, University of Zagreb
Marija Zegnal Koretić ; Polytechnic of Međimurje in Čakovec
Srna Jenko Miholić ; Faculty of Teacher Education, University of Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 146 Kb

str. 145-154

preuzimanja: 298

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 146 Kb

str. 145-154

preuzimanja: 303

citiraj


Sažetak

Cilj je rada utvrditi metrijske karakteristike testa koordinacije i preciznosti ,,Lopta – noga – zid“ na uzorku studentica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Uzorak sudionica u istraživanju činio je 25 studentica prve i druge godine Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Petrinji. Uz deskriptivnu statistiku testiran je normalitet distribucija, izračunati su koeficijenti pouzdanosti i prosječna korelacija među česticama. Faktorska struktura provjerena je komponentnom analizom.
Dobiveni rezultati pokazali su zadovoljavajuće vrijednosti u koeficijentima pouzdanosti. Izolirani faktor ,,pokriva“ 72,19 % ukupne vrijednosti matrice korelacije čestica te ukazuje na postojanje zajedničkog predmeta mjerenja, u ovom slučaju sposobnosti koordinacije i preciznosti. Iako je test namijenjen primjeni u dobi od 6 do 11 godina, za provjeru sposobnosti polaznika Univerzalne sportske škole, njegova je primjena kod starijih ispitanika pokazala dobra metrijska svojstva i mogućnost primjene u praksi kod navedene skupine studentica.
S obzirom na malen broj sudionika u istraživanju preporučuje se daljnja provjera njegovih metrijskih karakteristika na većem uzorku.

Ključne riječi

motoričke sposobnosti; studentice; rani i predškolski odgoj i obrazovanje

Hrčak ID:

193794

URI

https://hrcak.srce.hr/193794

Datum izdavanja:

3.8.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.514 *