Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5464

Optimiranje parametara proizvodnje γ-linolenske kiseline submerznom fermentacijom s pomoću gljivice Cunninghamella elegans CFR C07

Parvathy Sree Varma ; Microbial Processes and Technology Division, CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Salini Chandrasekharan ; Microbial Processes and Technology Division, CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Govindarajulu Venkateswaran ; CSIR-Central Food Technological Research Institute, Kajjihundi
Santhosh Rajendran ; CSIR-Central Food Technological Research Institute, Kajjihundi
Kiran Kumar Mallapureddy ; Microbial Processes and Technology Division, CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology
Ashok Pandey ; CSIR-Indian Institute of Toxicology Research
Binod Parameswaran ; Microbial Processes and Technology Division, CSIR-National Institute for Interdisciplinary Science and Technology


Puni tekst: hrvatski pdf 539 Kb

str. 96-100

preuzimanja: 177

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 539 Kb

str. 96-100

preuzimanja: 330

citiraj


Sažetak

U radu je ispitana proizvodnja γ-linolenske kiseline submerznom fermentacijom s pomoću gljivice Cunninghamella elegans CFR C07, te je proces optimiran odabirom najprikladnijeg izvora ugljika i optimalnog vremena inkubacije. Radi poboljšanja ekstrakcije lipida iz biomase nakon fermentacije ispitane su četiri različite metode: ekstrakcija pomoću otapala i pijeska tretiranog kiselinom, ekstrakcija pomoću otapala i staklenih kuglica, liofilizacija ili ekstrakcija u Soxhlet uređaju. Proizvodnja je γ-linolenske kiseline prvo optimirana u tikvici zapremnine 250 mL na tresilici, a zatim u fermentoru od 3 L. Postignut je prinos γ-linolenske kiseline od 882 mg/L na tresilici, te 733 mg/L u fermentoru. Rezultati istraživanja potvrđuju da je C. elegans CFR C07 odličan mikroorganizam za proizvodnju γ-linolenske kiseline u submerznim uvjetima.

Ključne riječi

γ-linolenska kiselina; submerzna fermentacija; Cunninghamella elegans; masne kiseline

Hrčak ID:

197378

URI

https://hrcak.srce.hr/197378

Datum izdavanja:

30.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.610 *