Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21860/medflum2018_198237

Psihometrijski i klinički instrumenti za procjenu posttraumatskog stresnog poremećaja i ocjenu terapijskog učinka

Ninoslav Mímica ; Klinika za psihijatriju Vrapče, Zagreb i Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet u Zagrebu, Zagreb
Suzana Uzun ; Klinika za psihijatriju Vrapče, Zagreb i Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
Oliver Kozumplik ; Klinika za psihijatriju Vrapče, Zagreb i Sveučilište Josip Juraj Strossmayer, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
Danijela Žakić Milas ; Klinika za psihijatriju Vrapče, Zagreb
Trpimir Glavina ; KBC Split, Klinika za psihijatriju, Split


Puni tekst: hrvatski pdf 987 Kb

str. 155-165

preuzimanja: 3.198

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada je opisati primjenu psihometrijskih i kliničkih instrumenata za procjenu posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a) i ocjenu terapijskog učinka.
Uz dijagnostičke kriterije za PTSP, pomoć u dijagnostici PTSP-a predstavlja i uporaba psihometrijski validiranih instrumenata. Instrumenti za procjenu PTSP-a se obično dijele u dvije skupine: prvu skupinu čine strukturirani i polustrukturirani intervjui koji zahtijevaju individualan pristup i specifične vještine i znanja iskusnog kliničara koji ih primjenjuje. Drugu skupinu instrumenata čine psihometrijske ljestvice koje omogućuju procjenu intenziteta simptoma. Ljestvice za mjerenje PTSP-a daju informacije o vrsti i intenzitetu simptoma. Također, mnoge od njih postavljaju granične vrijednosti koje služe kao indikator prisutnosti ili odsustva poremećaja. Izbor instrumentarija ovisi o cilju istraživanja, teorijskom kontekstu i raspoloživom uzorku. Složenost procesa procjene, odnosno izbor instrumenata koji će se primijeniti, u velikoj mjeri ovisi o kontekstu unutar kojeg se procjena vrši. Precizna dijagnostička procjena uključuje integraciju podataka dobivenih iz dva temeljna područja: prvo područje je ispitivanje izloženosti traumi, a drugo je procjena PTSP simptomatike. Ovdje valja naglasiti da je prije primjene strukturiranih kliničkih intervjua i skala procjene nužno provesti obuku i trening ocjenjivača te objektivno izmjeriti podudarnost njihovih procjena na svakoj od čestica pojedine skale. Za mjerenje simptoma PTSP-a konstruiran je i veliki niz samoocjenskih ljestvica. Za ocjenu terapijskog učinka također se koriste različiti tipovi instrumenata, odnosno i strukturirani intervjui i samoocjenske ljestvice.
Može se naglasiti da je upotreba psihometrijskih instrumenata važna u metodologiji suvremenog kliničkog stručno-znanstvenog rada u procjeni PTSP-a i praćenju terapijskog učinka. U tu svrhu potrebno je ove instrumente i nadalje razvijati.

Ključne riječi

dijagnoza; instrumenti; posttraumatski stresni poremećaj; trauma

Hrčak ID:

198237

URI

https://hrcak.srce.hr/198237

Datum izdavanja:

1.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.268 *