Izlaganje sa skupa
SASTOJCI HRANE SA SEDATIVNIM UČINKOM
Midhat Jašić
; Farmaceutski fakultet Univerziteta Tuzla, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, BiH
Edin Aganović
; Farmaceutski fakultet Univerziteta Tuzla, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, BiH
Drago Šubarić
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišza J.J.Strossmyer Osijek, CRO
Almir Azabagić
; Privatna ordinacija “Salus” Dragodol 25, Tuzla
Azra Sinanović
; USAID/Sweden FARMA 2, Fra Anđela Zvizdovića 1 B/18, 71000 Sarajevo, BiH
Emilija Spaseska-Aleksovska
; Farmaceutski fakultet Univerziteta Tuzla, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, BiH
Marizela Šabanović
; Farmaceutski fakultet Univerziteta Tuzla, Univerzitetska 8, 75000 Tuzla, BiH
Sažetak
Uvod: Savremeni način života često dovodi do stresnih stanja koja se izražavaju u formi anksioznosti,
depresije, nesanice, napetosti, agresivnosti i drugih manifestacija. U takvim situacijama često se koriste
lijekovi iz grupe sedativa, ali i drugi farmaceutski farmaceutski pripravci. U novije vrijeme preporučuju
se dijete i dodatci prehrani sa sedativnim učinkom.
Cilj rada: Cilj rada je bio na osnovu dostupnih znanstvenih informacija i istraživanja identificirati sastojke
iz hrane koji imaju sedativni učinak.
Rezultati i rasprava: U hrani se nalazi nekoliko vrsta peptida, aminokiselina, vitamina i minerala koji
imaju blage sedativne učinke. Iz grupe aminokiselina najčešće su to fenilalanin, tirozin i triptofan, iz
grupe vitamina tiamin, cijankobalamin i nikotinamid dok iz grupe minerala posebno je značajan magnezij.
Osim toga, većina ovih sastojaka hrane se može koristiti u formi dodataka prehrani. Kao farmaceutski
pripravci koriste se i ljekovite biljke kao što su odoljen (Valeriana officinalis), matičnjak (Melissa
officinalis), pasiflora (Passiflora). Za ublažavanje posljedica stresa preporučuju se antioksidansi iz
hrane i dodataka prehrani ali i prakticiranje fizičke aktivnosti kao mjere za ublažavanje efekata stresa.
Zaključak: Stres je okidač za mnoge bolesti, a u nekim situacijama posljedice mogu biti fatalne. Prehranom
se mogu ostvariti izvjesni sedativni učinci, te smanjiti upotreba lijekova koji imaju po zdravlje
štetne nuspojave.
Ključne riječi
stres; sastojci hrane; sedativno djelovanje
Hrčak ID:
198871
URI
Datum izdavanja:
31.12.2017.
Posjeta: 2.396 *