Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Analiza profitne funkcije: metode graničnih vrijednosti, diferencijalnog računa te prihodno - troškovni pristup

Mario Bogdanović ; Ekol d.o.o., Varaždin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 398 Kb

str. 127-132

preuzimanja: 1.600

citiraj


Sažetak

U radu analizira proizvodni poslovni sustav kao model koji različito posluje pri različitim količinama proizvedene robe. Upotrebom različitih metoda za analizu profitne funkcije (metode graničnih vrijednosti, diferencijalnog računa te prihodnotroškovnim pristupom) dobivene su različite količine proizvodnje koje rezultiraju različitim maksimumima profita. Ovakve razlike uvjetovane su razlikama u samim metodama, pa analitička usporedba ukazuje na različite primjerenosti upotrebe svake metode ponaosob. Tako se metoda pristupom diferencijalnog računa s
obzirom na ekonomičnost i preciznost pokazala najprimjerenijom (a znatno je ubrzana korištenjem računala i nekog od statističkog paketa), dok je metoda pristupom graničnih troškova primjerenija za teorijsku analizu poslovanja sustava, te stoga teoretsko-edukacijsku primjenu.
Sto se tiče izračunavanja maksimuma profita pristupom ukupnih troškova i ukupnog prihoda, ona se koristi više kao kontrola i za zorni prikaz funkcije profita, tako da zapravo i nema status posebne metode, te više služi za dodatni prikaz dobivenih rezultata.

Ključne riječi

profitna funkcija; granične vrijednosti; diferencijalni račun, prihodno - troškovni pristup

Hrčak ID:

199860

URI

https://hrcak.srce.hr/199860

Datum izdavanja:

15.11.2005.

Posjeta: 1.981 *