Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

HRVATSKI JEZIK U SLUŽBENIM LISTOVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI OD 1990. DO 2005.

Marija Musa ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru


Puni tekst: hrvatski pdf 252 Kb

str. 31-54

preuzimanja: 610

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 27 Kb

str. 55-55

preuzimanja: 157

citiraj


Sažetak

U članku se govori o položaju hrvatskoga jezika u službenim listovima u Bosni i Hercegovini od 1990. do 2005. godine. Hrvatski je jezik jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini pa je potrebno, s obzirom na njegov status, istražiti i njegov stvarni položaj u društvu.
Budući da odabrani tekstovi pripadaju javnoj komunikaciji – a u tome je području uporaba standardnoga jezika obvezna – pozornost je usmjerena na jedan od najzastupljenijih stilova javne komunikacije, a to je administrativni funkcionalni stil. Za istraživanje položaja hrvatskoga jezika u navedenome razdoblju na planu toga stila istraženi su tekstovi sljedećih službenih glasila: Službeni list BiH, Narodni list HZ/RHB i Gradski službeni glasnik Grada Mostara (Službeni list grada Mostara). Prikupljena građa analizirana je prije svega na leksičkoj razini jer se na toj jezičnoj razini ponajbolje može odrediti status jezika u javnoj komunikaciji.

Ključne riječi

administrativni stil; hrvatski standardni jezik; Bosna i Hercegovina; jezična politika; javna komunikacija; sociolingvistika

Hrčak ID:

200583

URI

https://hrcak.srce.hr/200583

Datum izdavanja:

11.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.359 *