Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.41.3.5

Primarne arome grožđa bijelih kultivara dobivenih međuvrsnim križanjem

Luna Maslov Bandić orcid id orcid.org/0000-0003-1296-5777 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Filip Peršin ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.950 Kb

str. 40-47

preuzimanja: 449

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 246 Kb

str. 47-47

preuzimanja: 305

citiraj


Sažetak

Uz veliki broj kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.), danas se sve veća pažnja posvećuje mogućnosti uzgoja kultivara međuvrsnih hibrida s otpornošću na gljivične bolesti i abiotske stresove. Kultivari međuvrsnih hibrida nastali su križanjem kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.) i nekih drugih vrsta roda Vitis. Uz međuvrsne hibride često se veže i prisutnost nekih nepoželjnih aroma (najčešće se navode tzv. foxy ili strawberry-like arome) podrijetlom od aromatskih spojeva identificiranih u najstarijim generacijama međuvrsnih hibrida. Zato se pri evaluaciji ovih sorata njihovom aromatskom profilu pridaje velika važnost. Istraživanje je provedeno na 11 kultivara. Analizirani kultivari pripadaju međuvrsnim križancima nastalim u oplemenjivačkim programima u Mađarskoj, Njemačkoj i Srbiji: „Bačka“, „Bianca“, „Johanniter“, „Kozmopolita“, „Lisa“, „Merzling“, „Orion“, „Phoenix“, „Sirius“, „Solaris“ i „Staufer“. U ovom istraživanju provedena je analiza sastava aromatskih spojeva lociranih u kožici grožđa. Putem vezanog sustava plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS) određen je aromatski profil kultivara.

Ključne riječi

međuvrsni hibridi grožđa; aromatski spojevi; primarne arome grožđa

Hrčak ID:

201107

URI

https://hrcak.srce.hr/201107

Datum izdavanja:

10.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.941 *