Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.56.03.18.5285
Raznovrsnost primjene podloge od sirutke za mikroenkapsulaciju bakterija mliječno-kiselog vrenja tehnikom sušenja raspršivanjem
Stephania Aragón-Rojas
; Biosciences Doctoral Program, Faculty of Engineering, University of La Sabana, Common Campus Bridge, Km. 7 Bogota North Freeway, Chía, 140013 Cundinamarca, Colombia
María Ximena Quintanilla-Carvajal
; Biosciences Doctoral Program, Faculty of Engineering, University of La Sabana, Common Campus Bridge, Km. 7 Bogota North Freeway, Chía, 140013 Cundinamarca, Colombia
Humberto Hernández-Sánchez
; National School of Biological Sciences, National Polytechnic Institute, Av. Wilfrido Massieu esq. Cda. M. Stampa, UP Adolfo López Mateos, 07738 Ciudad de Mexico, Mexico
Sažetak
Svrha je ovoga rada bila ispitati raznovrsnost primjene podloge od sirutke tijekom mikroenkapsulacije bakterije Lactobacillus fermentum K73 tehnikom sušenja raspršivanjem. Podloga od sirutke s mikroorganizmima korištena je za ovlaživanje različitih smjesa (arapske gume, maltodekstrina i sirutke u prahu). Ispitali smo moguću primjenu tih smjesa kao izvora ugljika te njihovu zaštitnu ulogu u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta. Optimalna smjesa sušena je raspršivanjem pri različitim temperaturama i tlaku na sapnici, prema metodi odzivnih površina. Pritom su ispitani sljedeći parametri: preživljavanje mikroorganizama, njihova in vitro tolerancija na uvjete gastrointestinalnog trakta, fizikalno-kemijska svojstva, morfološke značajke i stabilnost pri 4, 25 i 37 °C. Lactobacillus fermentum K73 replicirao se u nosaču. Stanični ciklusi bili su: (–1,97±0,16) log CFU/g nakon sušenja, (–0,61±0,08) log CFU/g nakon izlaganja kapsula pH-vrijednosti koja simulira uvjete želuca i (–0,23±0,00) log CFU/g nakon izlaganja žučnim solima. Fizikalno-kemijska svojstva i morfološke značajke bile su u rasponu očekivanih za praškasti proizvod. Prah je bio stabilan pri temperaturi skladištenja od 4 °C. Sušenje podloge od sirutke s dodatkom mikroorganizama raspršivanjem pri optimalnim uvjetima bilo je uspješno. Istraživanje je dokazalo mogućnost primjene podloge od sirutke kao nosača ili komponente nosača, te njezinu zaštitnu ulogu tijekom sušenja, u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta i pri različitim temperaturama skladištenja.
Ključne riječi
nosač; Lactobacillus spp.; mikroenkapsulacija; sušenje raspršivanjem; sirutka
Hrčak ID:
207639
URI
Datum izdavanja:
30.9.2018.
Posjeta: 2.030 *