Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.4.2202
Karakterizacija prevelog sira, tradicionalnog hrvatskog sušenog kiselinskog sira
Iva Dolenčić Špehar
orcid.org/0000-0002-8036-583X
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Zagreb, Croatia
Milna Tudor Kalit
orcid.org/0000-0001-8162-8390
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Zagreb, Croatia
Samir Kalit
orcid.org/0000-0003-1460-2072
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Zagreb, Croatia
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno-kemijski sastav i mikrobiološke karakteristike prevelog sira, hrvatskog sušenog kiselinskog sira, te fizikalno-kemijski sastav i higijensku kvalitetu mlijeka za sirenje. Za potrebe istraživanja proizvedeno je 35 uzoraka prevelog sira prikupljenih na 18 obiteljskih gospodarstava. Istraživanja su pokazala da je higijenska kvaliteta mlijeka djelomično zadovoljavajuća, odnosno da 51,42% i 17,14% uzoraka mlijeka imaju ukupan broj bakterija i broj somatskih stanica iznad dopuštenih vrijednosti (> 300,00 i > 400,000∙mL-1). Prema ukupnom sadržaju suhe tvari, preveli sir pripada skupini mekih sireva, a prema sadržaju masti u suhoj tvari može se klasificirati kao masni sir. Zbog nestandardiziranih tehnoloških postupaka, uglavnom tijekom obiranja mliječne masti (vrhnja), soljenja i sušenja, rezultati analize pokazali su značajnu varijabilnost u fizikalno-kemijskom sastavu prevelog sira i vrhnja. Prisutnost kvasaca i plijesni te bakterije Staphylococcus aureus utvrđena je u 22,86% i 11,43% uzoraka sira, što ukazuje na potrebu poboljšanja i održavanja higijenskih uvjeta tijekom procesa proizvodnje.
Ključne riječi
fizikalno-kemijski sastav; mikrobiološka kvaliteta; preveli sir; sušeni svježi sir
Hrčak ID:
213708
URI
Datum izdavanja:
18.12.2018.
Posjeta: 1.795 *