Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s.72.1-2.1

HRANIDBENA VRIJEDNOST KUKURUZNE SILAŽE NA OBITELJSKIM POLJOPRIVREDNIM GOSPODARSTVIMA KONTINENTALNE HRVATSKE 2013. I 2014. GODINE

Božica Lukšić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krešimir Bošnjak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Čačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Kristina Kljak orcid id orcid.org/0000-0003-2655-897X ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lucija Božić ; studentica Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Vranić orcid id orcid.org/0000-0001-6280-0116 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 106 Kb

str. 3-11

preuzimanja: 468

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi i ocijeniti kemijski sastav uzoraka kukuruzne silaže (KS) (n=130) s 48 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) kontinentalne Hrvatske, većih proizvođača mlijeka. Uzorci KS su analizirani tijekom 2013. i 2014. godine, a obzirom na porijeklo, podijeljeni su u 3 skupine: (i) istočna (I), (ii) sjeverozapadna (SZ) i (iii) središnja (S) Hrvatska. Obzirom na sadržaj dostavne suhe tvari (ST), u uzorcima KS je NIR spektroskopijom procijenjen sadržaj korigirane ST (KST), sirovih proteina (SP), škroba, neutralnih detergent vlakana (NDV), organske tvari (OT), metaboličke energije (ME), fermentirajuće metaboličke energije u ME (FME/ME), kiselost (pH vrijednost) i probavljivost OT u ST (D-vrijednost). Rezultati istraživanja ukazuju na prosječan visoki sadržaj ST analiziranih uzoraka KS (389,29 g ST kg-1 svježeg uzorka), poželjan sadržaj škroba (336 g kg-1 ST) i ME (11,5 MJ kg-1 ST) te visoku D-vrijednost (73,7 %). Utvrđen je signifikantno viši udio ST (P<0,01), KST (P<0,05), ME (P<0,01), FME (P<0,05) a niži udio SP (P<0,001) KS analiziranih 2013. u usporedbi s 2014. godinom. Prosječan sadržaj ST regije SZ je 2014. godine bio veći u usporedbi s regijom S (P<0,05). Za ostale kemijske parametre između regija, godina proizvodnje i unutar regija nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0,05).
Zaključeno je da vrijednosti kemijskih parametara analiziranih uzoraka KS ukazuju na visoku hranidbenu vrijednost te nisku varijabilnost kvalitete između godina proizvodnje, OPG-a i regija RH uključenih u istraživanje.

Ključne riječi

kukuruzna silaža; NIR spetroskopija; hranjivost

Hrčak ID:

220296

URI

https://hrcak.srce.hr/220296

Datum izdavanja:

15.5.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.526 *