Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka
Katarina Lisak Jakopović
orcid.org/0000-0002-8465-5551
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Irena Barukčić
orcid.org/0000-0002-4322-2266
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Rajka Božanić
orcid.org/0000-0002-3387-0315
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Funkcionalna hrana i bioaktivni sastojci hrane posljednjih su godina privukli veliku pažnju i zanimanje znanstvenika, nutricionista, zdravstvenih djelatnika te samih potrošača. Samo saznanje o funkcionalnoj hrani uvelike je olakšano napretkom znanosti te spoznajama o metaboličkim i genomskim utjecajem na prehranu te utjecajem određenih sastojaka hrane na ljudsko zdravlje. Poveznica zdravlja i prehrane je dobro poznata i glavni je ključ za prevenciju mnogih bolesti. Mlijeko se smatra izuzetno dobrim izvorom bioaktivnih sastojaka, a odavno je poznato da je namirnica s dobrim sastavom makro- i mikronutrijenata. Osim što se bioaktivni sastojci mlijeka prirodno nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima, oni se iz istih izoliraju te se koriste kao bioaktivni sastojci za proizvodnju funkcionalne hrane ili pak u farmaceutskoj industriji. Bioaktivni sastojci mlijeka imaju zaštitnu ulogu, kod novorođenčadi i odraslih, protiv patogena i bolesti. Glavni bioaktivni funkcionalni sastojci mlijeka nastaju iz kazeina, proteina sirutke, mliječne masti, laktoferina, vitamina, imunoglobulina i faktora rasta. Stoga je cilj rada bio dati pregled poznatih i onih tek nedavno detektiranih bioaktivnih sastojaka mlijeka te njihov utjecaj na zdravlje čovjeka.
Ključne riječi
bioaktivni sastojci; mlijeko; bioaktivni peptidi; bioaktivni lipidi
Hrčak ID:
221475
URI
Datum izdavanja:
1.7.2019.
Posjeta: 3.935 *