Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.24141/2/3/1/7

Stavovi medicinskih sestara/tehničara o pripravničkom stažu u Republici Hrvatskoj

Ivica-Tvrtko Vuković orcid id orcid.org/0000-0002-9498-6776 ; Klinička bolnica Merkur, Zagreb, Hrvatska
Marija Brdarević orcid id orcid.org/0000-0002-6808-754X ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Snježana Čukljek orcid id orcid.org/0000-0002-6435-5818 ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Janko Babić ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 639 Kb

str. 79-92

preuzimanja: 435

citiraj


Sažetak

Pripravnički staž u zdravstvu je reguliran Pravilnikom o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika. Jedna je od mjera Hrvatskog zavoda za poticanje zapošljavanja pripravnika u zdravstvu „stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa”.

Cilj je ovog istraživanja istražiti stavove o pripravničkom stažu te utvrditi postoji li statistički značajna razlika u stavovima trenutačno zaposlenih medicinskih sestara/tehničara te onih koji trenutačno obavljaju pripravnički staž.

Istraživanje se provodilo putem interneta, anonimnim anketama s 10 pitanja, od toga osam pitanja s ponuđenim odgovorima te dva pitanja otvorenog tipa. Ukupno se odazvalo 306 ispitanika, od toga su 232 medicinske sestre / medicinska tehničara te 49 medicinskih sestara/tehničara pripravnika. Na pitanje smatraju li pripravnički staž potrebnim u zdravstvu 98,4 % ispitanika odgovorilo je pozitivno, pri čemu većina pripravnika (75,3 %) smatra da su potrebne izmjene pripravničkog staža. Rezultati hi-kvadrat testa govore u prilog tome da u odgovorima na pet pitanja postoje statistički značajne razlike u stavovima zaposlenih i pripravnika. Pripravnici su znanje o pripravničkom stažu ocijenili lošijim u odnosu na zaposlenike u zdravstvu i u drugim sustavima. Pripravnike pripravnički staž asocira na iskorištavanje, dok zaposlene osobe navode da ih asocira na osposobljavanje za samostalan rad. Većina zaposlenih u zdravstvu željela bi da njima bliska osoba ima pravo/obvezu odraditi pripravnički staž.

Analizom rezultata stavova prema pripravničkom stažu utvrđena je statistički značajna razlika među zaposlenicima i pripravnicima. Smatra se da velika odgovornost u osposobljavanju mladih prelazi na poslodavce koji bi trebali osigurati adekvatne edukacije i stalna praćenja novih radnika.

Ključne riječi

staž, sestrinstvo, prednosti, nedostaci, stavovi, pripravnici

Hrčak ID:

222258

URI

https://hrcak.srce.hr/222258

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.165 *