GLASILO FUTURE, Vol. 2 No. 1-2, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.32779/gf.2.1-2.3
Senzorska procjena tjestenine obogaćene proteinima konoplje i graška
Emilija Friganović
orcid.org/0000-0001-6871-6716
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Martina Runje
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Sara Ujaković
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Boris Dorbić
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Mladenka Šarolić
orcid.org/0000-0001-7168-5850
; Veleučilište Marko Marulić u Kninu
Duška Ćurić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Tajana Krička
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Tjestenina predstavlja idealan matriks za dodavanje različitih izvora nutrijenata. Obogaćivanjem se tjestenini, osim nutritivnih, mijenjaju i senzorske karakteristike. Cilj ovog rada bio je utvrditi prihvatljivost svježih i svježih kuhanih uzoraka širokih rezanaca obogaćenih različitim udjelima proteina graška i proteina konoplje od strane potrošača. U tu svrhu pripremljena su i ocijenjena po 4 (četiri) uzorka širokih rezanaca, svježih i svježih kuhanih, s različitim udjelima proteina konoplje i graška u recepturi proizvoda dodanih kao konopljino brašno s 31 % proteina konoplje i kao prah proteina graška s min. udjelom proteina graška od 80 %. Iz dobivenih rezultata senzorske procjene može se zaključiti da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih konopljinim brašnom onaj s udjelom konopljinog brašna od 10 % (3,1 % proteina konoplje) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka te da je najprihvatljiviji uzorak širokih rezanaca obogaćenih proteinima graška u prahu onaj s udjelom proteina graška u prahu od 5 % (4 % proteina graška) na ukupne suhe sastojke i u slučaju svježih i u slučaju kuhanih uzoraka.
Ključne riječi
obogaćivanje tjestenine; brašno konoplje; proteini graška; senzorska procjena
Hrčak ID:
223109
URI
Datum izdavanja:
30.6.2019.
Posjeta: 1.728 *