Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.57.02.19.6142
Utjecaj dehidriranih pahuljica od pšenice i riže na probiotičku aktivnost bakterije Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12®
Andreja Leboš Pavunc
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory of Antibiotic, Enzyme, Probiotic and Starter Culture Technologies, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Lenkica Penava
; Belupo, Pharmaceuticals & Cosmetics Inc., Nutraceuticals, Business Development and Registration, I. Savica 36, 10000 Zagreb, Croatia
Jasmina Ranilović
; Podravka, Research and Development, Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Croatia
Jasna Novak
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory of Antibiotic, Enzyme, Probiotic and Starter Culture Technologies, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Martina Banić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory of Antibiotic, Enzyme, Probiotic and Starter Culture Technologies, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Katarina Butorac
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory of Antibiotic, Enzyme, Probiotic and Starter Culture Technologies, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Emilija Petrović
; Podravka, Research and Development, Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Croatia
Vesna Mihaljević-Herman
; Podravka, Research and Development, Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Croatia
Krešo Bendelja
; University of Zagreb, Centre for Research and Knowledge Transfer in Biotechnology, Rockefellerova 10, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Savić Mlakar
; University of Zagreb, Centre for Research and Knowledge Transfer in Biotechnology, Rockefellerova 10, 10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Durgo
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory for Biology and Microbial Genetics, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Blaženka Kos
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory of Antibiotic, Enzyme, Probiotic and Starter Culture Technologies, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Jagoda Šušković
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Laboratory of Antibiotic, Enzyme, Probiotic and Starter Culture Technologies, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
U pogonu tvrtke „Podravka“ razvijena su tri nova funkcionalna proizvoda na bazi dehidriranih pahuljica od pšenice i riže, uz dodatak jednog od najbolje okarakteriziranih probiotičkih sojeva Bifidobacterium animalis ssp. lactis BB-12® (BB-12®), namijenjena dojenčadi starijoj od 4 mjeseca: instant pahuljice od riže, instant pahuljice od riže s voćem i instant pahuljice od pšenice s vanilijom. Pritom je broj živih probiotičkih stanica BB-12® u pojedinom funkcionalnom proizvodu bio veći od minimalnog preporučenog broja probiotičkih stanica po gramu proizvoda (106 CFU/g) tijekom 106 tjedana skladištenja. Nadalje, ispitan je utjecaj prehrambenih matriksa triju novih proizvoda na specifična probiotička svojstva BB-12® in vitro. Preživljavanje i genetička stabilnost soja BB-12® ispitani su lančanom reakcijom polimeraze umnažanjem specifičnih početnica za soj, te AFLP (engl. amplified fragment length polymorphism) analizom. Primjenjeni prehrambeni matriksi pozitivno su utjecali na preživljavanje probiotičkog soja u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta i na njegovo antagonističko djelovanje prema nepoželjnim mikroorganizmima, ali nisu imali učinak na svojstva auto- i koagregacije. Adhezija probiotičkog soja BB-12® na proteine ekstracelularnog matriksa i intestinalne epitelne Caco-2 stanice te njegova antibakterijska aktivnost upućuju na mogućnost kompetitivne ekskluzije patogena.
Ključne riječi
Bifidobacterium; probiotici; dehidrirane pahuljice od riže i pšenice
Hrčak ID:
223856
URI
Datum izdavanja:
30.6.2019.
Posjeta: 2.377 *