Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.5.2
Konzumiranje hrane podrijetlom od egzotičnih životinja
Alenka Dovč
orcid.org/0000-0003-3264-1323
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija
Sažetak
Sve češće se na jelovnicima restorana u Zapadnoj Europi mogu naći jela podrijetlom od egzotičnih životinja poput iberijske svinje, deve, zebre, klokana, noja, deve, krokodila pitona, ali i nekih drugih. U zemljama trećeg svijeta takva se hrana može naći u uličnoj prodaji. Unatoč strogim zakonskim propisima koji su na snazi u EU, postoji i ilegalno tržište navedenim namirnicama koje, u tom slučaju, predstavljaju značajnu opasnost po zdravlje konzumenata, a njihovom trgovinom ugrožava se dobrobit životinja kojima se trguje, ali i domaćih na koje se uvezenim životinjama ili namirnicama podrijetlom od njih, mogu prenijeti različite bolesti. Meso egzotičnih životinja odlikuje se određenim specifičnostima u odnosu na meso domaćih životinja te su one u ovome radu istaknute, a spominje se i konzumacija brojnih insekata, koja je uobičajena u nekim zemljama. Konzumiranje određenih namirnica, sa stanovišta prosječnog europskog konzumenta upitne je ukusnosti (balut) ili etičnosti (krv zmija otrovnica).
Ključne riječi
egzotične životinjske vrste; konzumiranje mesa; legalna i ilegalna trgovina
Hrčak ID:
226643
URI
Datum izdavanja:
15.10.2019.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.210 *