Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Globalizacija kao vizija razvoja suvremenog svijeta

Dušan Čalić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.289 Kb

str. 157-170

preuzimanja: 481

citiraj


Sažetak

Svaki čovjek stvara svoje viđenje svijeta, ljudskog društva i njegove budućnosti, pošto je to dio ljudske suštine. Vizije svih ljudi, iako se svaka u nečemu razlikuje od drugih možemo svrstati u dvije grupe: ograničenu i neograničenu viziju budućnosti ljudskog društva. I jedna i druga smatraju progres imanentnom karakteristikom društva. No, ograničena vizija smatra da razvoj društva vodi "nevidljiva ruka" odnosno robna privreda i njen mehanizam, a čovjeka pokreće u akciju autocentrizam, odnosno osobni interesi koje ostvaruje kroz uvažavanje mehanizma robne privrede. Zato se društvo ne mole izgraditi kao društvo sretnih i zadovoljnih ljudi. Njega čovjek može samo poboljšati i zato tu viziju zovemo ograničenom.
Neograničena vizija smatra da je čovjek dobar i nesebičan, ali ga društvene institucije ograničavaju. Kao nosilac progresa, čovjek lomi prepreke društvenih institucija i sposoban je izgraditi društvo koje je u harmoniji sa sobom i prirodom. Takvu viziju zovemo neograničenom. Najkompletniji zastupnici ove druge vizije su marksisti.
Danas je progres toliko napredovao da znanost postaje osnovni čimbenik razvoja društva, čime je društvo kročilo u izgradnju informacijskog društva čiji je osnovni megatrend razvoja globalizacija svih svjetskih odnosa: ekonomskih, političkih, civilizacijskih. To je novi kvalitet razvoja društva koji kao globalizacija postaje vizija budućnosti.
Što ona kao takva predstavlja? Koliko je ona realna, a koliko ima elemenata neizvjesnosti? Da bi to ocijenili moramo pratiti i valorizirati megatrendove i trendove razvoja suvremenog društva. Koji su to trendovi analizira se u tekstu.
To je važno i za Hrvatsku, jer svaka je vizija osnov programa angažmana kako pojedinca tako i države i naroda. Koji su to trendovi unutar globalizacija svjetskih odnosa i što oni predstavljaju u razvitku Hrvatske u tekstu se analizira. Tako vizija globalizacije spaja teoriju s potrebama prakse.
Na kraju se analizira globalizacija kao vizija s aspekta istovjetnosti i različitosti ograničene i neograničene vizije kako su na početku definirane. Zastupa se stanovište daje globalizacija kao vizija budućnosti društva prožimanje bitnih postulata i jedne i druge vizije. Praćenjem i valorizacijom megatrendova i trendova razvoja čuvamo se upadanja u utopiju ali vjerujemo u neograničenost progresa u koga čovjek unosi red, racionalnost kao garanciju mogućnosti izgradnje društva, u harmoniji sa sobom i s prirodom. Globalizacija kao vizija je data mogućnost— ona nije zagarantirana izvjesnost.

Ključne riječi

globalizacija; razvoj; nevidljiva ruka; vizija

Hrčak ID:

228133

URI

https://hrcak.srce.hr/228133

Datum izdavanja:

1.12.1992.

Posjeta: 1.134 *