Veterinarski arhiv, Vol. 89 No. 5, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0485
Antagonistički potencijal i sposobnost stvaranja biofilma bakterija Enterococcus spp. izoliranih iz sira u Srbiji
Mirjana Ž. Grujović
; Department of Biology and Ecology, Faculty of Science, University of Kragujevac, Kragujevac, Serbia
Katarina G. Mladenović
; Department of Biology and Ecology, Faculty of Science, University of Kragujevac, Kragujevac, Serbia
Tanja D. Žugić-Petrović
; College of Agriculture and Food Technology, Prokuplje, Serbia
Ljiljana R. Čomić
; Department of Biology and Ecology, Faculty of Science, University of Kragujevac, Kragujevac, Serbia
Sažetak
U ovom je radu istražena prisutnost te biokemijske i fiziološke značajke bakterija iz roda Enterococcus, izoliranih iz domaćeg sira u Srbiji, proizvedenoga na tradicionalan način. Biokemijskim testom i masenom spektrometrijom MALDI-TOF dokazani su Enterococcus faecium (8 izolata), E. faecalis (14 izolata), E. hirae (4 izolata) i E. durans (4 izolata). Svi su analizirani izolati pokazali dobru sposobnost acidifikacije u sirovu i obogaćenom mlijeku. Istraženi su antagonizam enterokoka na rast bakterija Escherichia coli ATCC 25922, Proteus mirabilis ATCC 12453, Klebsiella oxytoca KGPMF1, Klebsiella ornithinolytica KGPMF8 i Aeromonas hydrophila te njihova sposobnost stvaranja biofilma. Analizirani izolati pokazali su umjerenu inhibicijsku aktivnost (10 - 22 mm) u rastu navedenih sojeva. Među izolatima samo su E. hirae KGPMF9 i E. faecium KGPMF14 pokazali sposobnost stvaranja biofilma. Rezultati ove studije daju temelj za daljnja istraživanja mogućnosti praktične primjene izoliranih enterokoka.
Ključne riječi
antimikrobni potencijal; biofilm; Enterococcus faecium; Enterococcus faecalis; Enterococcus durans; tradicionalno proizveden sir
Hrčak ID:
228629
URI
Datum izdavanja:
27.11.2019.
Posjeta: 1.894 *