Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Svojinski odnosi u socijalizmu

Drago Njegovan ; Pedagoški fakultet u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 780 Kb

str. 185-194

preuzimanja: 501

citiraj


Sažetak

U radu se razmatraju aktuelni problemi svojinskih odnosa u socijalizmu, s posebnim osvrtom na Jugoslaviju. Naime, ekonomske reforme u nizu socijalističkih zemalja moraju, između ostalog, riješiti i pitanje neadekvatne, odnosno neefikasne svojinske strukture.
Pored prikaza načina »rješavanja« problema svojinskih odnosa u slučaju Sovjetskog Saveza, koji se podvodi pod termin socijalizacije kao etatizacije, i u slučaju Jugoslavije, za koju je karakteristično kretanje od etatizacije ka socijalizaciji i obrnuto, u radu se naročito elaboriše nesvojinska koncepcija »društvene svojine« u Jugoslaviji i ukazuje na njene negativne posljedice.
Autor naglašava nužnost pluralističke svojinske strukture za socijalističke zemlje i mješovite privrede koja takvu strukturu podrazumijeva. Razni oblici svojine su legitimni za modernizovani koncept socijalizma: društvena, državna, privatna, mješovita i drugi oblici svojine. Na kraju se ukazuje na značaj reprivatizacije kao jednog od načina normalizacije svojinskih odnosa u socijalizmu.

Ključne riječi

svojinski odnosi; socijalizam; Jugoslavija; ekonomske reforme

Hrčak ID:

228673

URI

https://hrcak.srce.hr/228673

Datum izdavanja:

1.12.1989.

Posjeta: 809 *