Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Tehnološke revolucije i društvene promjene

Adolf Dragičević ; Ekonomski fakultet Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 964 Kb

str. 7-15

preuzimanja: 659

citiraj


Sažetak

Hipertrofija normativizma, od nekoliko ustava do miliona samoupravnih normativnih akata ne može biti spiritus rector revolucioniranja ekonomije i društva, bez obzira na očekivanja koja birokratska arhitektura od nje očekuje.
Ključni razog je u tome što cjelina revolucioniranja društva ima osjetljivu unutrašnju strukturu čiji ključni kodovi su tehnološka, ekonomska i socijalna revolucija. Slabosti dosadašnjih revolucionarnih projekata su bile u nepoznavanju, prenebregavanju ili minoriziranju nekih od navedenih elemenata revolucionarne strukture.
Ishodište revolucioniranja socijalizma u konotaciji transformacije siromašnog građanskog ka bogatijem komunističkom individualizmu, autor vidi u revolucioniranju tehnologije. Masovnost i socijala proleterske revolucije koja je izrasla iz druge (elektromehanizacijske) revolucije obilježena monopolizacijom i birokratizacijom sveukupnog društvenog života mora se prevladati informatičkom (trećom) tehnološkom revolucijom. Samo elitizam znanja temeljen na informacijama proizvodnji materijalnog i tercijalnog života može dovesti do debirokratizaciie i decentralizacije istinski samodjelatne individue, dakako, ne građanskog već komunističkog profita.

Ključne riječi

tehnološka revolucija; društvene promjene; ekonomska revolucija

Hrčak ID:

229029

URI

https://hrcak.srce.hr/229029

Datum izdavanja:

1.9.1988.

Posjeta: 1.226 *