Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Komparativni prikaz tovnih i klaoničkih obilježja svinja utovljenih na dubokoj stelji i na konvencionalan način

Gordana Kralik
Vladimir Margeta
Zlata Gajčević
Danica Hanžek


Puni tekst: hrvatski pdf 143 Kb

str. 179-187

preuzimanja: 1.076

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je usporediti dva načina tova svinja, na dubokoj stelji i klasični (puni pod), s obzirom na proizvodne i klaoničke rezultate te učinke koje ovakvi načini tova svinja imaju na dobrobit, zdravlje i ponašanje svinja. Istraživanje je provedeno na 110 tovnih svinja oba spola, koje su bile podijeljene u dvije skupine: prva skupina držana je na dubokoj stelji, a druga skupina u oborima na punom podu bez stelje. Svinje korištene u istraživanju bile su tropasminski križanci velikog jorkšira i njemačkog landrasa na strani majke, te njemačkog landrasa na strani oca. Na kraju tova svinje su zaklane, a na liniji klanja izmjerene su klaoničke mjere toplih i ohlađenih trupova. Tijekom istraživanja utvrđene su statistički vrlo visoko značajne (P<0,001) razlike u pogledu tjelesnih težina između ispitivanih skupina svinja (102,99 kg i 110,88 kg). U prvom razdoblju tova nisu utvrđene statistički značajne razlike u pogledu prosječnih dnevnih prirasta između ispitivanih skupina svinja. U drugom razdoblju tova svinje držane u oborima bez stelje imale su statistički značajno veće (P<0,05) prosječne dnevne priraste (0,706 g) u odnosu na svinje držane na stelji (0,652 g), dok su u završnom razdoblju tova te razlike bile statistički vrlo visoko (P<0,001) značajne (0,759 g i 0,475 g). Nisu utvrđene statistički značajne razlike u pogledu utroška hrane za kilogram prirasta između ispitivanih skupina svinja. U pogledu svojstava kakvoće polovica nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0,05) između svinja utovljenih na dubokoj stelji i bez stelje. Svinje koje su držane na dubokoj stelji imale su veći sadržaj mišićnog tkiva u trupovima (59,91%) u odnosu na svinje držane bez stelje (58,88%), međutim, razlike između ispitivanih skupina svinja u pogledu udjela mišićnog tkiva u trupovima nisu bile statistički značajne (P>0,05). Također, nisu utvrđene statistički značajne razlike u svojstvima kakvoće mišićnog tkiva između svinja držanih na dubokoj stelji i bez stelje. Tov svinja na dubokoj stelji imao je povoljan učinak na zdravlje, dobrobit i ponašanje životinja.

Ključne riječi

svinje; tov; duboka stelja; proizvodna i klaonička svojstva

Hrčak ID:

2176

URI

https://hrcak.srce.hr/2176

Datum izdavanja:

5.9.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.813 *