Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Sigilata iz Murse u Mađarskom narodnom muzeju

Denes Gabler


Puni tekst: njemački pdf 4.234 Kb

str. 99-114

preuzimanja: 60

citiraj


Sažetak

Prije nekih stotinu godina došla je skupina rimskih starina kao dar Ivana Bojničića u Mađarski narodni muzej. Među njima nalazilo se i oko 20 ulomaka sigílate, koju autor ovdje objavljuje, jer je ona već rano pobudila interes nauke. Primjere sa žigovima iz te grupe objavio je najprije 1883. godine K. Torma, a poslije su oni uneseni u CTL III među natpise »Instrumenta«. I Brun- šmid se osvrće na njih u jednom svom radu kao na sigilatu iz Osijeka. Nažalost nisu poznati podrobni podaci o porijeklu i okolnostima nalaza, pa se stoga ulomci ne mogu iskoristiti u topografskom određivanju prvih početaka Murse.
Autor najprije opisuje 19 ulomaka sigilatnih posuda i navodi najnoviju stručnu literaturu. Analiza je pokazala, da se u toj skupini nalazi: 1) ulomak padanske sigílate s uglatim pečatom LVCCI iz vremena kasnoaugustejskog/ra- notiberijanskog, i 2) ulomak aretinske sigilate s pečatom MANNE u stopalu iz tiberijansko / klaudijevskog vremena. Nalazi tako rane sigilate nikako nisu slučajni, već se oni dovode u vezu sa prisustvom vojske u Mursi već u doba Augusta ili bar u početku vladanja Tiberija. U južnoj Panoniji tako rijetka sigilata kao što je br. 1) poznata je još samo iz Sirmija. Ulomak aretinske sigi¬late pod br. 2) s pečatom MANNE također je rijedak i sličnih se ulomaka dosada nije našlo u već objavljenoj sigilati Murse novijeg vremena (v. bilj. 28, 29). Oba ulomka dokazuju postojanje ranocarskog logora u Mursi, u kojem je mogla biti stacionairana bar jedna augzilijarna jedinica, i to ala II Aravacorum, kako to jedan natpis također dokazuje (v. bilj. 31—34). Kako podatak o mjestu nalaza ta dva ulomka ne postoji, ona nam ne mogu iskazati ništa o mjestu gdje se logor nalazio, pa će možda buduća istraživanja taj logor moći lokalizirati.
Analiza ostalih ulomaka sigilate pokazala je da je tu zastupan 1 produkt iz Banassaca iz vremena Domicijan / Trajan, 5 produkata iz Lezouxa iz vre¬mena Ant. Pija / M. Aurelija / Komoda, 1 produkt iz radionice u Ittenweileru iz doba / Hadrijana / Ant. Pija, 6 produkata iz Rheinzaberna iz vremena Ant. Pija / Marka Aurelija sve do kraja 2. stoljeća i konačno 1 produkt iz radionice u Westerndorfu iz doba Severa. U skupini nalazila su se i dva ulomka glatke sigilate s pečatima MAjRTIVS antoninskog doba i VENICARVS/F iz vre¬mena kasne lončarske djelatnosti u Rheinzabernu do početka 3. stoljeća.
Import sigilate u Mursu ojačao je od 133. godine, kad je Hadrijan osnovao koloniju u Mursi, pa nije napadno što se brojnije očituje roba iz Lezouxa u antoninsko doba i u Bulatovom prikazu osječke sigilate i u prikazu iskapanja 1968. godine (Pinterović—Bulat) i u Bojničićevoj grupi sigilate Narodnog mu¬zeja u Budimpešti. Nije beznačajno, da se u svim tim grupama nalaze i pri¬mjeri s tragovima vatre, jer oni svi potječu iz paljevinskih slojeva iz vremena markomansko-sarmatskih ratova.
Mala grupa od 19 ulomaka sigilate iz Murse, koja je dospjela u budimpeš¬tanski muzej dirnula je u dva pitanja historije Murse, prvo, u pitanje naj¬ranije rimske okupacije kraja oko Murse i drugo, u pitanje haranja i paljenja kuća i domova Murse u doba markomansko-sarmatskih ratova.

Ključne riječi

Hrčak ID:

237482

URI

https://hrcak.srce.hr/237482

Datum izdavanja:

18.5.1977.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 229 *