Izvorni znanstveni članak
Usporedba kakvoće strojno otkoštenog mesa peradi upotrebom različitih postupaka separacije
J. Nagy
; Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine in Košice
L. Korimová
; Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine in Košice
Z. Dičáková
; Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine in Košice
P. Popelka
; Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine in Košice
M. Pipová
; Department of Food Hygiene and Technology, The University of Veterinary Medicine in Košice
L.' Lenhardt
; Depatment of Pathological Anatomy, Physiology and Genetics, The University of Veterinary Medicine in Košice
I. Tomková
; Depatment of Pathological Anatomy, Physiology and Genetics, The University of Veterinary Medicine in Košice
Sažetak
U radu su uspoređeni odabrani parametri kakvoće (hidroksiprolin, kalcij, sadržaj čestica kostiju i histološko određivanje čestica kostiju) strojno otkošteog mesa peradi (engl. mechanically deboned poultry meat; MDPM -„čvrsta separacija“ i „meka separacija“ „Baader meso“). Rezultati su uspoređeni sa sastavom (izuzev koštanih čestica) svje žeg pilećeg mesa (mišići prsiju i bataka). Sadržaj hidroksi prolina pokazivao je značajne razlike, a srednja vrijednost sadržaja hidroksiprolina u strojno otkoštenom mesu bila je dvostruko veća u odnosu na „Baader meso“ (333,17 mg.100g-1, odnosno 152,90 mg.100g-1). Analiza sadržaja kalcija dala je slične rezultate (1,94g.kg-1, odnosno 1,05 g.kg-1). Srednji sadržaj čestica kostiju iznosio je 0,27 % (MDPM) i 0,034 % („Baader“). Provedeno je histološko određivanje čestica kostiju u MDPM i „Baader“ mesu.
Ključne riječi
Hrčak ID:
21966
URI
Datum izdavanja:
15.4.2007.
Posjeta: 2.857 *