Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Upotreba patočnog ulja, nusproizvoda prehrambene industrije u biotehnologiji - Kinetički model enzimske esterifikacije izoamilnog alkohola s oleinskom kiselinom pomoću lipaze B iz plijesni Candida antarctica

Nándor Nemestóthy ; Research Institute of Chemical and Process Engineering, Pannon University, Egyetem u. 2, HU-8200 Veszprém, Hungary
László Gubicza ; Research Institute of Chemical and Process Engineering, Pannon University, Egyetem u. 2, HU-8200 Veszprém, Hungary
Erika Fehér ; Research Institute of Chemical and Process Engineering, Pannon University, Egyetem u. 2, HU-8200 Veszprém, Hungary
Katalin Bélafi-Bakó ; Research Institute of Chemical and Process Engineering, Pannon University, Egyetem u. 2, HU-8200 Veszprém, Hungary


Puni tekst: engleski pdf 221 Kb

str. 44-50

preuzimanja: 2.006

citiraj


Sažetak

Patočno je ulje („fusel oil“) nusproizvod destilacije, a njegov je glavni sastojak izoamilni alkohol čijom esterifikacijom nastaju esteri. U ovom je radu ispitana esterifikacija oleinske kiseline s izoamilnim alkoholom u n-heptanu pomoću lipaze B izolirane iz kvasca Candida antarctica (preparat Novozym 435). Primijenjen je složeni kinetički model ping-pong bi-bi mehanizma, pri čemu je uzeta u obzir pojava inhibicije. Parametri modela određeni su numeričkim metodama. Utvrđeno je da je za rezultate pokusa i opis enzimske reakcije najprikladniji model sa 4 parametra.

Ključne riječi

patočno ulje; esterifikacija; lipaza; ping-pong bi-bi mehanizam

Hrčak ID:

22214

URI

https://hrcak.srce.hr/22214

Datum izdavanja:

14.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.640 *