Izvorni znanstveni članak
Upotreba patočnog ulja, nusproizvoda prehrambene industrije u biotehnologiji - Kinetički model enzimske esterifikacije izoamilnog alkohola s oleinskom kiselinom pomoću lipaze B iz plijesni Candida antarctica
Nándor Nemestóthy
; Research Institute of Chemical and Process Engineering, Pannon University, Egyetem u. 2, HU-8200 Veszprém, Hungary
László Gubicza
; Research Institute of Chemical and Process Engineering, Pannon University, Egyetem u. 2, HU-8200 Veszprém, Hungary
Erika Fehér
; Research Institute of Chemical and Process Engineering, Pannon University, Egyetem u. 2, HU-8200 Veszprém, Hungary
Katalin Bélafi-Bakó
; Research Institute of Chemical and Process Engineering, Pannon University, Egyetem u. 2, HU-8200 Veszprém, Hungary
Sažetak
Patočno je ulje („fusel oil“) nusproizvod destilacije, a njegov je glavni sastojak izoamilni alkohol čijom esterifikacijom nastaju esteri. U ovom je radu ispitana esterifikacija oleinske kiseline s izoamilnim alkoholom u n-heptanu pomoću lipaze B izolirane iz kvasca Candida antarctica (preparat Novozym 435). Primijenjen je složeni kinetički model ping-pong bi-bi mehanizma, pri čemu je uzeta u obzir pojava inhibicije. Parametri modela određeni su numeričkim metodama. Utvrđeno je da je za rezultate pokusa i opis enzimske reakcije najprikladniji model sa 4 parametra.
Ključne riječi
patočno ulje; esterifikacija; lipaza; ping-pong bi-bi mehanizam
Hrčak ID:
22214
URI
Datum izdavanja:
14.3.2008.
Posjeta: 3.640 *