Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja polinezasićenih masnih kiselina s pomoću plijesni Mucor recurvus sp. upotrebom melase šećerne trske kao izvora ugljika
Nan Li
; College of Life Science and Technology, Guangxi University, Nanning, CN-530004 Guangxi, PR China
Zhi-Nian Deng
; Key Laboratory for Crop Genetic Improvement and Biotechnology, Guangxi Academy of Agricultural Sciences, Nanning, CN-530007 Guangxi, PR China
Yong-Ling Qin
; College of Life Science and Technology, Guangxi University, Nanning, CN-530004 Guangxi, PR China
Chun-Lan Chen
; College of Life Science and Technology, Guangxi University, Nanning, CN-530004 Guangxi, PR China
Zhi-Qun Liang
; College of Life Science and Technology, Guangxi University, Nanning, CN-530004 Guangxi, PR China
Sažetak
Melasa šećerne trske je bogata hranjivim tvarima i vitaminima. Upotrebljava se kao izvor ugljika za proizvodnju polinezasićenih masnih kiselina s pomoću plijesni Mucor recurvus sp. Linearnom i ortogonalnom metodom istražen je utjecaj uvjeta fermentacije i sastojaka podloge, uz dodatak melase šećerne trske, na proizvodnju polinezasićenih masnih kiselina. Najbolji uvjeti fermentacije za proizvodnju polinezasićenih masnih kiselina bili su: 15 % melase šećerne trske; pH=6,0; 28 °C; 5 dana i 160 rpm. Također je utvrđeno da dodatak melase i uree povećava proizvodnju pri optimalnom omjeru ugljika i dušika C/N=35. Pri optimalnim uvjetima proizvedeno je ukupno 7,13 g/L lipida i 5,74 g/L polinezasićenih masnih kiselina, od toga (0,82±0,05) g/L linolenske kiseline, (1,35±0,02) g/L γ-linolenske kiseline, (0,17±0,06) g/L α-linolenske kiseline, (0,57±0,06) g/L arahidonske kiseline, (0,46±0,07) g/L eikosapentenoične kiseline i (0,34±0,08) g/L dokosaheksaenoične kiseline. Ovo je istraživanje pokazalo da je melasa šećerne trske najbolji alternativni izvor ugljika za industrijsku proizvodnju polinezasićenih masnih kiselina.
Ključne riječi
Mucor recurvus sp.; polinezasićene masne kiseline; melasa šećerne trske; fermentacija; uvjeti uzgoja; analiza masnih kiselina
Hrčak ID:
22224
URI
Datum izdavanja:
14.3.2008.
Posjeta: 2.677 *